– Utsettelsene vil gjøre vindkraft til større milliardsluk

NRK.no

Statnetts stans i kraftlinje-planer i Trøndelag viser at fornuften seirer, mener Åfjord Høyre. Ordfører Vibeke Stjern (Ap) mener det fortsatt er håp for kraftlinjen – og for vindkraftutbygging.

– Dette viser at fornuften seirer. Det kan bare ikke gå igjennom når det er et slikt sprik mellom fornuft og realitet, sier Øystein Braseth fra Åfjord Høyre.

Vindkraftmotstanderen er skjelven etter Statnetts vedtak om å stanse bygging av kraftlinjen mellom Namsos og Trollheimen, via Storheia i Åfjord.

Vedtaket kom i stor grad fordi Statkraft trakk seg ut av vindkraftprosjektene på Fosen og i Snillfjord.

Innen utgangen av denne måneden anullerer Statnett alle kontraktene som hittil er inngått om kraftlinjen, såfremt vindkraftaktørene ikke bestemmer seg for å gjennomføre investeringer på 1000 megawatt i områdene.

– Like åpent som i går

Åfjord-ordfører Vibeke Stjern (Ap) har hatt vindkraftutbygging på sitt bord i flere år.

– Slik jeg forstår det, er vedtaket fra Statnett i dag at de gir en frist på 14 dager for vindkraftaktørene til å komme opp med en investeringsbeslutning på 1000 megawatt. Da vil en kunne ta opp igjen og bygge en kraftlinje over Fosen, sier Stjern til NRK.

Hun understreker at hun ikke foreløpig har rukket å få med seg Statnetts vedtak i detalj

– Det er like åpent som i går. Eller: Det er åpnere, fordi Statnett sier at de vil avvente å se hva kraftutbyggerne vil si, sier Stjern.

Trønderenergi jobber fortsatt sammen med investorer for å få til vindprosjekter.

– Slik det ser ut nå, er det som forutsatt at de sier: «Vi kan ikke sette spikeren i kista. Her er det så mye som foregår rundt oss». Det er som forventet, og det synes jeg er svært bra, sier Stjern.

– Utsettelse bra for motstanderne

Statnett tror det er liten sjanse for at det er noe igjen av prosjektene som hittil har vært under planlegging.

Likevel åpner Statnett for at linjen kan bli bygget på et senere tidspunkt, og kommer til å be om en utsettelse av konsesjonen sin til 2021. De ønsker å legge til rette for at aktører får på plass utbyggingsløsninger til da.

– En utsettelse vil bare tjene våre interesser. All ekspertise på kraftpriser ser at kraftprisene er stadig synkende, påpeker Braseth.

Utsettelsene vil gjøre slike vanvittige prosjekter som vindkraft til enda mer ulønnsomme milliardsluk enn de er allerede i dag, sier han, som har regnet på ulønnsomheten i Fosen-prosjektet.

Mest glad er han likevel på vegne av naturen.

– Gjett om jeg er. Det skal feires på Storheia, sier Høyre-toppen.

%d bloggere liker dette: