Tvangsmulkt og dagbøter hvis nausthytter ikke blir naust igjen

Hytteavisen.no

Under rubrikken «hytte» på Finn, får du 307 treff hvis du legger inn søkeordet «naust», 82 på «sjøbod» og 54 på «båthus». Selvfølgelig gjelder de aller fleste annonsene fritidseiendommer der det også er et naust i tillegg til hytta, men ofte er det bare naust, som i svært mange tilfeller feilaktig annonseres som hytter. Det kan koste dyrt å la seg forlede til å tro at disse naustene virkelig er hytter.

Bergens Tidende opplyser at Sund kommune nylig har vedtatt at tolv nausteiere, som egentlig ulovlig er blitt hytteeiere, må gjøre om hyttene til naust igjen. Hvis ikke, det er gjort innen midten av november, vil hver av dem få en tvangsmulkt på 20.000 kroner og dagbøter på 300 kroner inntil bruken av eiendommene er i samsvar med det som er vedtatt i kommuneplanen.

12 av 12 hadde gjort feil

Det er et drøyt år siden Sund kommune gjennomførte tilsyn med tolv naust på Viksøy. Det viste seg at alle naustene brøt med byggetillatelsen, blant annet på grunn av ulovlig anlagte altaner.

I tillegg var åtte av dem innredet som fullverdige fritidsboliger, med rominndeling, flislagt bad, vannklosett og kjøkken.

Med andre ord, de var hytter, noe som ikke blir godtatt, blant annet fordi det blir en privatisering av et område som skal være tilgjengelig for allmennheten.

Naboen varslet

Avisa opplyser også at en nabokonflikt om hvor tomtegrensa i sjøen skal gå, er grunnen til at saken kom opp i kommunen.

Så her hadde det trolig vært smart å innrømme naboen noen fordeler, i stedet for å stå steilt på sitt.

Men like ulovlig ville det vært uansett.

Svindyre naust

Tilbake til Finn:

Der finner vi blant annet én annonse for flere naust fra 9,8 til 26,2 kvadratmeter.

De koster fra sju hundre tusen til to millioner kroner. Så da blir det dyrt hvis de bare skulle vært brukt som «båtgarasjer».

I en annen annonse, for et naust til halvannen million, kan vi lese at det er null soverom, men innlagt fiberkabel for internett …

Selgerne tar forbehold

I flere av annonsene er det lagt inn en setning om at naustene ikke er godkjent som hytter, som her:

– Tilbygget til naustet er innredet som stue og soverom samt wc – men dette er ikke godkjent. Både naustet og tilbygget er godkjent som naust/sjøhus.

Går det, så går det …

Mens noen ganger kan det synes som at megleren spekulerer i at reglene kan framstå som uklare:

– Naustet har høy nauststandard med attraktiv loftsetasje med bruks-potensiale innenfor relativt lite presise reguleringsbestemmelser.

Kan ikke skrive det, men …

Eller hvordan skal vi tolke «Ta kontakt for ytterligere info» under avsnittet for «standard»?

Det er nærliggende å tro at naustet har god hyttestandard, men at det ikke følger reguleringsbestemmelsene. Eller er en slik tolkning for fantasifull?

Sjekk med kommunen

Siden det innimellom viser seg at kommunene ikke er villige til å la seg lure, anbefaler vi at du sjekker med kommunen før du kjøper.

%d bloggere liker dette: