Påskesola like sterk som sommersola

Helseinfonett.no

Skal du til fjells eller sydover på solferie i påsken, er oppfordringen å ta hensyn til at sola kan være sterk. I fjellet i Sør-Norge kan påskesola bli like intens som sola på Sørlandet i starten av juni.

Refleksjon fra snøen kan øke strålenes intensitet med opp til 50 prosent. Over halvparten av nordmenn oppgir at de blir solbrent hvert år.
– Det er naturlig at vi er sultne på sol etter en lang vinter, men det fører til at mange får litt for mye sol på en gang når den endelig dukker opp, sier generalsekretær i Kreftforeningen Anne Lise Ryel. – Det er faktisk mer vanlig å bli solbrent når man er ute på andre aktiviteter enn for å sole seg, forteller hun.
Norge i verdenstoppen
Norge er blant de land i verden som har høyest forekomst av føflekkreft. Dette er den kreftformen som har økt mest de siste årene. – Dette er en kreftform som vi vet hvordan vi kan forebygge. Det handler ikke om at vi skal unngå sola helt, men huske å ta noen pauser fra de sterkeste solstrålene og å være raus med solkremen. Dette rådet gjelder folk i alle aldre, for huden glemmer ikke solskader, de samles opp og kan på sikt føre til hudkreft, sier Ryel.

Dette gjør solstrålene mer intense
– Skal du til fjells eller ferdes i åpent terreng, bør du vite at refleksjon fra snø kan øke UV-nivået med opp til 50 prosent. Uten beskyttelse kan du bli solbrent og snøblind, forteller forsker Lill Tove Nilsen i Statens strålevern.
I tillegg til vær- og snøforhold vil også tykkelsen på ozonlaget påvirke UV-indeksen. Om våren er det helt normalt at denne kan variere mye fra dag til dag, noe som gir store variasjoner i UV-intensiteten.
Bruker du påsken til å få båten på vannet, bør du huske at reflekser fra sjøsprøyt og bølger gjør at UV-strålene blir mer intense enn på land.
Her er tipsene du bør følge:
Klær og lue gir den beste solbeskyttelsen for både barn og voksne.
Bruk solkrem med minst faktor 15 på ubeskyttet hud.
Bruk solbriller for å beskytte øynene, husk også briller til barna.

Tre av fire nordmenn har vært på sydenferie de siste tre årene. Dette er en økning fra tidligere, og intens sydensol kan være noe av grunnen til økningen i antall hudkrefttilfeller. Solstrålene er nemlig sterkere jo nærmere ekvator vi er. I Spania kan 15-20 minutter i sola være nok til å bli solbrent. Og skal du til Thailand, er sola ekstremt sterk. Der anbefaler vi pauser i skyggen mellom kl. 12-15.

Forventet UV-stråling utvalgte steder i påsken
UV-indeks sier noe om hvor intense solstrålene er. Er UV-indeks 3 eller høyere, er det nødvendig med solbeskyttelse. Hvis du oppholder deg lenge ute kan det også være nødvendig å beskytte deg allerede når UV-indeks er 2. Men er den lavere enn 2, kan du trygt være ute uten solbeskyttelse.

Sted UV-indeks
Sør-Norge, uten snø 2-3
Sør-Norge, med snø 3-4
Nord-Norge, uten snø 1-2
Nord-Norge, med snø 2-3,
Alpene 5-7
Spania 7-8
Thailand 13-14

– I fjellet i Sør-Norge forventer vi UV-indeks på 3-4 i påsken i år, men får vi dager med lite ozon kan vi oppleve UV-indeks opp mot 5, eller like intens solstråling som på Sørlandet i starten av juni, forteller Lill Tove Nilsen.
– Det betyr at ved sol og klarvær er det nødvendig med solbeskyttelse, særlig midt på dagen når solen står høyest på himmelen. Det kan også være lurt å følge med på UV-varselet for ditt område på yr.no.

Tabellen viser hvilken UV-indeks vi kan forvente å få ved sol på ulike steder i årets påskeuke.
Her kan du sjekke UV:
UV-varsel der du er: yr.no
Ozon- og UV-varsel i inn- og utland: uv.nilu.no
Oppdaterte øyeblikksmålinger av UV: www.nrpa.no/uvnett
Mest føflekkreft i Sør-Norge og Trøndelag
Fylker med kort sommersesong, som Nordland, Troms og Finnmark, har betydelig lavere forekomst av hudkreft enn resten av landet. Det er befolkningen i den sør-østlige delen av landet og i Trøndelagsfylkene som har høyest forekomst. Helt på topp er Vestfold, tett fulgt av Rogaland og Akershus.

Påsken er for mange starten på solsesongen, og det kan bli tøft for vinterblek hud, sier Anne Lise Ryel. – Ta vare på huden i sola og gå til lege hvis du oppdager mistenkelige hudforandringer, oppfordrer hun.
Nasjonal hudsjekkdag 6. mai
Denne dagen vil hudleger mange steder i landet tilby hudsjekk uten henvisning fra lege, i forbindelse med den europeiske aksjonen Euromelanoma. Fra 13.4 kan time bestilles hos Kreftlinjen, 800 57 338 eller på chat på kreftforeningen.no.
Tabellen viser antall tilfeller av føflekkreft per 100 000 innbyggere, per fylke i 2013. Kilde Kreftregisteret, 2015.

Pressekontakter for kommentarer:
Statens stråleverns pressetelefon, 67 16 26 60.
Kreftforeningen, pressevakt: tlf. 924 07 877, kreftforeningen.no/solvett (om solbeskyttelse og hudkreft).

%d bloggere liker dette: