Mindre sjanse for Fosen-utbygging

DN.no

Sjansene for bygging av vindkraft på Fosen er klart mindre etter at regjeringen uten varsel tar tilbake halvparten av de ti milliardene Statkraft fikk ifjor.

– Statkrafts investeringsevne blir redusert betydelig. Vi må nå gå igjennom vår strategi og investeringsplaner, sier Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen til DN.

Han legger ikke skjul på at det nå blir vanskeligere å få til utbyggingen på Fosen, som det store flertallet på Stortinget har ivret for. Etter sterkt press fra et nær samstemmig storting, har den statseide kraftgiganten siden i sommer jobbet med et nytt forsøk på å finne lønnsomhet i vindkraft på Fosen.

Mer for pengene

– Sammen med Trønderenergi og NTE har vi laget et nytt 1000 megawatts prosjekt. Vi har optimalisert en større portefølje og dermed får vi mer og billigere kraft. Vi har jobbet hardt for å få prosjektet lønnsomt, og har kommet langt. Men man må ha en investeringsevne, sier Statkraft-sjefen.

Etter det DN vet, var planen at Statkraft på et styremøte i midten av desember skulle gå igjennom viktige steg før en endelig investeringsbeslutning for Fosen skulle tas over nyttår. Nå må alt gås opp på nytt.

– Vi får en tilleggsutfordring med finansiering nå, sier Rynning-Tønnesen.

– Er det politikerne som ødelegger for Fosen denne gangen?

– Det er for tidlig å konkludere, men det gjør det ihvertfall vanskeligere.

Gir bort og tar igjen

Det er under et år siden tre av regjeringens statsråder innkalte til pressekonferanse i Stortinget for å markedsføre at Statkraft ville få styrket egenkapitalen med ti milliarder kroner. Fem milliarder ble skutt inn direkte og fem milliarder skulle komme som redusert utbytte frem til 2018 for at Statkraft kunne investere i flere fornybare prosjekter ute og hjemme.

Mandag kveld offentliggjorde regjeringspartiene, KrF og Venstre at det ikke blir noe redusert utbytte, som følge av budsjettforliket. Dermed sitter Statkraft igjen med halvparten.

Uten varsel

Beslutningen kom svært bardust på ledelsen i Statkraft. Rynning-Tønnesen ble kjent med budsjettforliket først få minutter før det ble offentliggjort. Det bekrefter han overfor DN.

– Hva synes du om at dere ikke fikk anledning til å fortelle politikerne om konsekvensene av vedtaket?

– Jeg ble overrasket, men må ta det til etterretning.

– Har du hørt om eiere som gir ti milliarder og så tar tilbake fem året etter?

– Statkraft har opplevd flere ganger at utbyttet til eier er brukt i salderingen av budsjettet. Men det var overraskende etter at det var stor enighet om ti milliarder ifjor. Vi venter å få en nærmere forklaring på hva som ligger bak, sier Rynning-Tønnesen.

Ny strategi

I merknaden fra budsjettforliket legger flertallet til grunn at «fornybar kraft i Norge prioriteres». Dette er helt nye signaler fra staten som eier, idet Statkrafts strategi er å investere i lønnsomme prosjekter både ute og hjemme, nøye gjennomgått av næringsdepartementet som eier.

– Vi må analysere nærmere hva som ligger i denne formuleringen og komme tilbake til det senere, sier Rynning-Tønnesen.

Opposisjonspartiene var tirsdag sterkt kritiske til Statkraft-forliket.

– Dette er en styring av et selskap som er helt uakseptabel, sier leder av næringskomiteen på Stortinget, Geir Pollestad, Sp, tirsdag til DN.

– Useriøst og uansvarlig. Høyre undergraver med dette alt de har sagt om eierskapsstyring, tvitret partikollega Marit Arnstad.

Også flere sentrale Ap-representanter var sterkt kritiske.

«Ufattelig dårlig håndverk og elendig timing», sier Øyvind Isachsen, administrerende direktør i vindkraftforeningen Norwea, om budsjettsalderingen på Statkraft.

Tomprat

– Dette kan tyde på at det bare var tomprat da regjeringspartiene ivret for å få til Fosen som en viktig del av det grønne skiftet i Norge. Siden i sommer har Statkraft med samarbeidspartnere jobbet grundig for å realisere vindressursene på Fosen. Prosjektet ligger veldig bra an nå. Det ble truet med at Statkraft skulle straffes hvis de ikke bygde Fosen. Nå er de på vei til å kunne ta investering på Fosen, og så tar stortingsflertallet pengene likevel. Er dette belønningen man får når man på alle måter forsøker å etterleve eierens anmodninger? spør Isachsen.

Han tror likevel Fosen vil bli bygd, men mener at stortingsflertallet gjør det klart vanskeligere for Statkraft å være en del av dette.

– Dette er ille når de virkelig har gjort en gnistrende jobb.

%d bloggere liker dette: