Mener Fosen fortsatt er aktuell for vindkraft

Fosna-Folket.no

Fosen har så gode at vindressurser at regionen vil få muligheter til å realisere andre prosjekter. Det tror administrerende direktør Øyvind Isachsen i Norwea, interesseorganisasjonen for vindkraftselskaper i Norge.

Han er ikke bekymret over utviklingen i den norske vindkraftutbyggingen, og tror at de beste og billigste vindkraftprosjektene vil iverksettes.
Han er overrasket over at Statkraft ikke fant det økonomisk forsvarlig å bygge ut vindkraft på Fosen.
– Det er synd at et statlig norsk selskap ikke klarer å finne økonomi i prosjektet, men jeg mener fremdeles at Norge vil levere store mengder vindkraft i årene fremover. Det er ikke fordi jeg er programforpliktet til å si det, men det kommer av vindressursene vi har.
Håper ikke kraftlinje avvises

Han synes det er spesielt synd at det ikke blir vindkraftutbyggingen på Fosen fordi det er underskudd på kraft i regionen.
– Jeg håper ikke at Statnett avviser en kraftlinje. Det kan være andre aktører som ser en økonomi i å bygge ut vindkraft på Fosen.
Han påpeker at Norge uansett skal produsere 26,4 TWH fornybar energi sammen med Sverige innen 2020. Hittil har mesteparten av kraftproduksjonen foregått i Sverige.
– Vi må uansett betale halvparten av dette, så da er det jo trist dersom det meste blir bygget ut i Sverige.
Spent på om Statkraft vil selge

– Men Statkraft er en betydelig aktør, vil ikke deres beslutning om å skrinlegge alle nye vindprosjekter ha en del å si for fremtiden til norsk vindkraft?
– Markedet blir ikke borte, selv om aktøren Statkraft blir borte.
Isachsen er spent på om Statkraft vil sitte på prosjektene på Fosen, eller om de er villige til å selge dem dersom noen er interessert.
– Noen må ta Statkrafts plass for at prosjektene skal realiseres på Fosen, ellers vil vindkraftutbyggingen skje en annen plass.
Han mener det avgjørende for Fosen dersom det skal bli bygget ut vindkraft, er å få en kraftlinje på plass.
– Sverige har en bedre utviklet bransje

– Hvorfor har ikke Norge klart å bygge ut vindkraft i samme grad som Sverige?
– Sverige har villet dette mye mer enn Norge, og de begynte med sertifikatsystemet før oss. Det er en bedre utviklet bransje der, og svenske aktører ser nå mot Norge, sier Isachsen.
– Selv om vindparkene blir bygget ut av svenske selskaper, så vil arbeidsplassene befinne seg der hvor parkene blir bygget, påpeker han.

%d bloggere liker dette: