Må vente til neste år på rent drikkevann

Fosna-Folket.no
Ordføreren beklager at innbyggerne fortsatt ikke har rent drikkevann i springen.

23. mai ble det gjort funn av svært høye blyverdier i drikkevannet tilknyttet Sumstad vannverk i Roan kommune. Siden har innbyggerne blitt bedt om ikke å drikke vannet.

Etter funnene ble det gjennomført full utspyling av både høydebassenget og ledningsnettet. Likevel viste flere titalls prøver at det fortsatt var blyinnhold i drikkevannet.

Den høyeste enkeltprøven som ble målt var ved en bolig tilknyttet vannverket, som var på 240 MPL, noe som er 24 ganger høyere enn grenseverdien.

– Jeg har aldri vært borti så høye blyverdier i et drikkevann, sa Jan Arild Røkke, seksjonssjef i Mattilsynet DK Innherred og Fosen.

Røkke har jobbet i Mattilsynet i 14 år.

– Blyverdiene er så høye at det virker usannsynlig, sa seksjonssjefen.

Ikke tro på friskmelding

Allerede i juni sa daværende sektorleder for teknisk landbruk og miljø, Rune Knutzen, at vannverket etter all sannsynlighet ville bli historie.

– Vi vurderer alternative løsninger. Vi har ikke tro på å friskmelde kilden, sa Knutzen.

Kort tid senere ble det fastslått at vannkilden hvor de høye blyverdiene ble avdekket ikke lenger kunne benyttes.

Må tas prøver over tid

I oktober opplyste Mattilsynets Jan Arild Røkke om det som trolig blir den nye vannkilden:

– For Sumstad er de opplysninger vi har fått positive med tanke på funn av nok mengde vann. Det må imidlertid tas prøver over tid før Mattilsynet kan godkjenne en ny kilde.

Ikke klart i løpet av året

Selv om det som etter all sannsynlighet vil bli den nye vannkilden er funnet, kan det fortsatt ta måneder før Sumstad-beboerne igjen kan drikke rent vann fra springen.

– Det er ikke sannsynlig at vi blir ferdig på Sumstad på denne siden av året, sier Roan-ordfører Jan Helge Grydeland (Sp).

– Må ut på anbud

Grydeland forteller at selve arbeidsprosessen ikke er langvarig, og at det antakelig er gjort på en ukes tid når det formelle er klart.

– Det som det står på nå er å få gjennomført de lovpålagte oppgavene i forhold til offentlig anskaffelse. Nå må det ut på anbud, så det blir avgjort hvem som skal få oppgaven med byggingen, forteller ordføreren.

– Det er tatt prøver kontinuerlig og alt tyder på at vannet har topp kvalitet, også når det gjelder mengde, legger han til.

– Beklager kjempemye

Grydeland innrømmer at situasjonen på Sumstad har tatt altfor lang tid.

– Det beklager jeg kjempemye. I alle fall nå som vi har funnet en alternativ vannkilde. Jeg beklager at vi ikke får det til raskere enn hva det kan se ut som nå.

– Når er det realistisk å tro at det igjen blir rent drikkevann i springen på Sumstad?

– I beste fall i løpet av januar/februar. Da tror jeg at jeg skal ha ordene i behold, sier Grydeland.

– Ingen er godkjent

Senterpartiordføreren er langt fra fornøyd med vannsituasjonen ellers i kommunen.

– Vi har seks vannverk i Roan. Alle er godkjenningspliktig, men ingen er godkjent. Vi har et stykke arbeid igjen.

– Håper vi har lært

På Hopstad, hvor det er for lite tilgjengelig vann, forteller Grydeland at kommunen har tro på at et firma blir engasjert i løpet av desember.

– Det gjenstår å se om vi finner vann. Vi har i alle fall ryddet bordet i forhold til budsjettet. Jeg håper vi har lært av det på Sumstad, slik at det kanskje kan være på plass ikke lenge etter det blir i orden på Sumstad.

Ingen konkretiserte planer

Når det gjelder lekkasjen ved Prestvannet, sier ordføreren at det er planer om å få utbedret demningen. Ifølge Grydeland er ikke disse planene konkretisert ennå.

%d bloggere liker dette: