Lønnsom kraft?

Lederen DN.no

Så var det visst lønnsomt med vindkraft likevel. Statkraft åpnet onsdag for å se på de skrinlagte vindkraftprosjektene i Nord-Trøndelag med friske øyne. Ingen endelig beslutning er tatt, men det er nå vanskelig å se for seg at selskapet skal ende opp med å legge gigantinvesteringen i skuffen en gang til.

Vindkraftforeningen Norwea jubler, det samme gjør Statkrafts lokale partner Trønder Energi.

«Statkrafts helomvending viser at de ikke gjorde en god nok jobb i utgangspunktet,» sier miljø­politisk talsmann i Høyre Nikolai Astrup.

Det er én mulighet.

En annen, og mer nedslående forklaring på Statkrafts snuoperasjon, er at selskapets ledelse, etter en storm av kritikk fra både høyre og venstre, åpner for å bygge ut et prosjekt den innerst inne mener er ulønnsomt.

Da selskapet tidligere i vår bestemte seg for å skrinlegge vindmøller i Trøndelag, ga det klart uttrykk for at det ikke var noen vanskelig beslutning. «Det var ikke slik at ved å kutte litt her og der, så ville prosjektet blitt lønnsomt. Det var ingen tvil,» sa styreleder Olav Fjell til DN.

Riktignok er premissene i prosjektet noe endret. Mer kan bygges på Fosen der det blåser friskest og mindre i Snillfjord der vinden er flauere. Men hvis dette hadde så stor betydning for lønnsomheten, kan en lure på hvorfor ikke partene, inkludert Statnett, satte seg ned og tok en prat med myndighetene om dette tidligere.

Når det kommer opp i etterkant, virker det mest av alt som en beleilig unnskyldning for å realisere en investering som politikerne vil ha, men der lønnsomheten er diskutabel.

Et potensielt problem med statlig eide selskaper er faren for at ledelsen skal skjele til andre ting enn lønnsomhetsbetraktninger. Høylytt misnøye fra eier når det gjelder investeringsbeslutninger, gjør ikke denne risikoen mindre.

Dersom Statkraft sier endelig ja til vindmøller, formodentlig i løpet av første kvartal 2016, bør det ikke være noen tvil om at milliardene fra stats­kassen går til noe fornuftig.

Helomvending

Foran eventuelle forhandlinger om søndagsåpne butikker sier Venstres nestleder Terje Breivik at «forhandlingsrommet i utgangspunktet er stort».

Venstre-leder Trine Skei Grande trenger nok plass til å foreta en snuoperasjon.

%d bloggere liker dette: