Kystkommunene møtes for å diskutere sammenslåing

Fosna-Folket.no

Mulighetene for én Fosenkommune ser fjern ut etter intensjonsavtalen som ble inngått mellom Rissa og Leksvik. Nå skal resten av kommunene på Fosen møtes for å diskutere veien videre.

– Samarbeidet mellom Rissa og Leksvik betyr trolig kroken på døra for en stor Fosenkommune, og derfor har vi funnet ut at vi i kystkommunene bør sette oss sammen, og diskutere veien videre, sier ordfører Vibeke Stjern (Ap) i Åfjord kommune.

Det var på en konferanse i regi av Fylkesmannen i midten av februar at kystkommunene ble enige om å møtes, og Stjern har nå innkalt forhandlingsutvalgene i Ørland, Bjugn, Roan og Osen til et møte i Åfjord førstkommende onsdag.

I tillegg er Fylkesmannen i Sør-Trøndelag ved Alf Petter Tenfjord, og Fosen Regionråd ved Vidar Daltveit invitert.

Hitra og Frøya er ikke invitert

Stjern vil ikke si hvilke kommunealternativer hun nå mener er best for sin kommune.

– Jeg forholder meg til kommunestyrevedtaket som er blitt gjort. Herfra har vi med oss tre alternativer som ikke priorterer et alternativ foran et annet.

– Hvorfor er ikke Hitra og Frøya invitert?

– Frøya og Hitra har aldri vært et alternativ for vår del. Frøya kom med sin invitasjon til oss etter at vi hadde sendt inn våre alternativer til Fylkesmannen, sier Stjern.

– Mest sannsynlig at Fosen deles i to

Kommunestyret i Bjugn hadde én Fosenkommune som sitt foretrukne veivalg i arbeidet videre med kommunereformen.

Ordfører Ogne Undertun (Ap) tror fortsatt ikke toget er gått for én Fosenkommune, men sier at det mest sannsynlige utfallet per dags dato er at Fosen blir delt i to.

– Etter intensjonsavtalen som ble inngått mellom Rissa og Leksvik er det naturlig for oss andre å snakke sammen. Kystkommunen er et spennende alternativ. Hvis en først skal gjennomføre strukturendringer mener jeg man bør se på mulighetene til få en kommune av en viss størrelse.

– Men jeg utelukker ingen alternativer. Det er først på oppløpssiden vi vet hvordan dette blir, sier Undertun.

– En kystkommune er spennende

Ørland kommune fridde tidligere til Bjugn, og hadde et partnerskap med naboen som sitt foretrukne retningsvalg. Hallgeir Grøntvedt (Sp) sier nå at han synes kystkommunealternativet er spennende.

– En slik kommune utgjør et område hvor det vil skje veldig mye fremover, både med tanke på utbyggingen av kampflybasen, havbruksnæringen og vindkraftutbyggingen. Intensjonen med møtet er at vi skal få klargjort om vi ønsker å gå videre med en kystkommuneløsning.

– Vi får se hva resten av gruppa mener. Spesielt Osen er veldig usikre i hvilken retning de skal gå i, sier Grøntvedt, som legger til at de også venter en invitasjon til samtaler med Hitra og Frøya.

– En «light»-utgave av enkommuneløsningen

Jørn Nordmeland (V), ordfører i Osen kommune, beskriver kystkommunen som en «light»-utgave av enkommuneløsningen på Fosen.

– Vi får se hva som blir presentert på møtet, og så vi i ettertid vurdere hvor aktuelt dette er, sier Nordmeland, som har markert seg som en skeptiker til kommunereformen, blant annet ved å skrive en protestsang. Den kan du høre her.

%d bloggere liker dette: