Krabben i Trøndelag er på bedringens vei

Adressa.no

Men fortsatt finnes det områder der krabben inneholder det giftige stoffet PSP.

Er krabben fra trøndelagskysten trygg å spise?

Seniorrådgiver Merete Hestdal i Mattilsynet region Midt forteller at interessen og pågangen fra publikum har vært stor siden Mattilsynet advarte mot giften PSP i krabbe.

– Folk ringer hele tida for å spørre om det er trygt å spise krabbe eller skjell. Avdelingskontorene på Fosen og på Hitra får også masse henvendelser, sier Hestdal.

– Trygt i butikken

Mange reagerer også på at krabbe selges i butikkene.

– Men det er viktig å få med at det som selges i butikken skal være trygt og kontrollert, sier Hestdal.

I august fortalte daglig leder Lindis Aune i Hitramat at den helkokte krabben de selger nå, kommer fra områder som ikke er berørt av PSP.

På vei ned

8. september har Mattilsynet fått inn nye målinger.

– Vi har prøver av krabbe fra Hitra og Frøya. De fra Hitra er godt under grenseverdien for PSP nå, men Frøya er fortsatt litt over. Men fortsatt er det mye PSP i kamskjell fra Frøya og øyene rundt: Dyrøy, Sula, Tarva og Uttian, sier seniorrådgiveren.

– Bør folk spise krabbe de har fanget selv fra dette området?

– Vi har ikke nok målinger til å kunne si noe sikkert. Det er bare tatt én krabbeprøve fra hvert område, og det kan være variasjoner – både mindre og mer, sier Merete Hestdal.

– Det er ikke påvist PSP på Fosen, Smøla eller ved fastlandet i Trondheimsfjorden. Nå er det kun i ytre strøk i Frøya-regionen det kan være PSP i innmaten til krabben, sier Hestdal.

Noen steder frarådes det likevel å spise skjell av andre grunner. I Straumen i Rissa er algene som produserer DSP-gift påvist og da frarådes det å spise skjell på grunn av fare for diarégivende gift i skjellene.

Matportalen oppdaterer sine skjellvarsel for alle landsdeler hver fredag. Lenke til skjellvarselet finner du her.

%d bloggere liker dette: