Gode råd til deg som skal kjøpe varmepumpe

Miljødirektoratet.no
Har du planer om å skaffe deg varmepumpe? Miljødirektoratet og Enova har laget en veileder med gode råd og nyttige tips til alle som skal kjøpe.

De fleste varmepumper inneholder sterke gasser av typen HFK, som bidrar til klimaendringer hvis de slippes ut. Slike utslipp kan for eksempel skje ved montering, demontering eller service av varmepumper. Varmepumper med HFK-gasser er regulert av Miljødirektoratet.

Det er krav om at alle som arbeider med slike klimagasser, skal være sertifiserte for jobben. Dette gjelder alle varmepumper uansett type og størrelse.

Første bud når du skal installere varmepumpe, er derfor å forsikre deg om at den som gjør dette er sertifisert for å jobbe med produkter som inneholder HFK-gasser.

Be om å få se sertifiseringsbevis!

Miljødirektoratet har i samarbeid med Enova utarbeidet en kjøpsveileder for de som skal kjøpe og installere luft/luft-varmepumpe.

Brosjyren gir en oversikt over hva du bør tenke på før du kjøper varmepumpe. Blant annet får du tips til plassering av både inne- og utedelen i forhold til energiutnyttelse og støy, en gjennomgang av hvor mye energi du kan spare, råd knyttet til valg av forhandler og service, samt en gjennomgang av fordeler og ulemper ved bruk av varmepumpe som oppvarmingsløsning. Kravene til sertifisering av montører og bedrifter er også nærmere beskrevet i brosjyren.

Enova og Miljødirektoratet jobber med tilsvarende brosjyrer for luft/vann- og væske/vann-varmepumper.

%d bloggere liker dette: