– Dette er fantastisk

Fosna-Folket.no

Høyre-politiker og selverklært motstander av vindkraftutbygging Øystein Braseth jubler over nyheten om at vindkraftutbyggingen på Fosen er skrinlagt.

– Det er ingen måte på hvor glad denne meldingen var. Jeg blir helt skjelven, og det er det sjelden at jeg blir, er hans umiddelbare reaksjon når Fosna-Folket bringer ham nyheten.
– Galskap

Fosna-Folket presenterte i dag Øystein Braseth og Odd Einar Støkkans regnestykke som viser at de tre planlagte vindparkene på Fosen vil gi et underskudd på 15,3 milliarder kroner de neste 20 årene.
– Vi har regnet ut dette for å vise galskapen som foregår, sier Braseth i dagens avis.
Høyre-politikeren påpeker imidlertid at det er vern av uberørte naturområder som ligger til grunn for hans motstand mot utbyggingen.
– Utbyggingen ville medført en komplett rasering av uberørt natur på Fosen. De eneste uberørte naturområdene som går fra fjord til fjell på Fosen ville blitt berørt. Skal man da i løpet av 20 år ødelegge naturen for all fremtid? Det kommer folk som skal bo på Fosen i fremtiden også, påpeker Braseth.
– Aldri lønnsomt

Han påpeker at det økonomiske aspektet også er viktig for hans motstand.
– Når dette heller aldri blir lønnsomt, er det ikke en eneste fornuftig grunn til å bygge ut, sier Braseth.
Han mener kraftaktørene burde sett på et mye tidligere tidspunkt at ikke prosjektene er lønnsomme.
– Det er ganske snedig at fagfolkene ikke har sett det vi som menigmenn så allerede i 2007. Det er brukt voldsomme summer på konsulenter, planlegging og prosjektering. Det må da gå an å bruke vettet. For oss som er lokalkjent har det vært nok å kjenne områdene hvor parkene var planlagt bygd ut. Bare utbyggingen av internveier er nok til å rasere hele regnskapet. Det er en gåte for meg at de ikke har fått med seg det, sier Braseth.
Forstår skuffelsen

Han påpeker at han forstår skuffelsen til Roan- og Åfjord-ordføreren.
– Åfjord kommune har trengt millionene de ville fått i eiendomsbeskatning. Jeg forstår skuffelsen. Kommuneøkonomien er også skral i Åfjord, men så har man også gjort seg avhengig av å få inn slike midler, påpeker Braseth.
– Ville vært et alvorlig inngrep

Leder i Naturvernforbundet Lars Haltbrekken er i likhet med Braseth glad for at vindkraftutbyggingen på Fosen er stanset.
– Dette er en kjempegledelig nyhet. Dette er et av de vindkraftprosjektene i Norge som ville ødelagt mest uberørt natur. Dette ville vært et veldig alvorlig inngrep i naturen. Etter at konsesjonen for utbyggingen ble gitt i 2013, har vi håpet at økonomien i prosjektene skulle redde naturen. Nå har det skjedd, påpeker han.
Haltbrekken forteller at Naturvernforbundet for flere år siden foreslo å opprette en nasjonalpark på Storheia i Åfjord og Bjugn kommune.
– Nå kan vi jobbe videre med disse planene. Vindkraftutbyggingen ville satt en stopper for dette, påpeker han.

%d bloggere liker dette: