Blodpiss skaper også problemer i Fosen

Fosna-Folket.no

En kald sommer så langt har ikke skremt flåtten i Fosen

– Vi har folk innom nesten daglig med katter og hunder, som søker bistand med å få fjernet flått, sier dyrlege Hilde Nordløkken ved Fosen dyreklinikk til Fosna-Folket.

Stortrives

Flått er blodsugende midd, som hos mennesker kan gi den fryktede sykdommen borreliose. Utbredelsen har økt betraktelig de senere årene, noe ikke minst katte- og hundeeiere har registrert.
– Utbredelsen av flått øker stadig vekk og tida den er aktiv gjennom åra har blitt lengre. I år hadde vi de første tilfellene i mars, opplyser Nordløkken.
– En kald sommer legger ingen demper?
– All den tid temperaturen er over fem grader celsius, har flåtten ingen problemer. Det er ulike midler som brukes opp mot katter og hunder. I forhold til hunder kom det i fjor en tablett på markedet som har en virking på tre måneder. Jeg var litt skeptisk i forhold til både virkning og mulige bivirkninger, men dette har vist seg å være en svært god kur med ingen registrerte bivirkninger, sier Hilde Nordløkken.

Blodpiss

For gårdbrukere er storfesykdommen piroplasmose en fryktet bivirkning av skogflått. Piroplasmose, som også betegnes som blodpiss da ett av symptomene er blod urinen, er en dødelig sykdom for storfe. Den skyldes en blodparasitt, sporedyret Babesia bovis, som overføres fra dyr til dyr av flått. Den er nå også registrert i Fosen.
– Blodpiss er registrert i husdyrbesetninger i Stadsbygd i Rissa, hvor man har mistet dyr som en følge av dette. Sykdommen skal ha forekommet tidligere i området, men det har vært helt ukjent for meg, medgir Hilde Nordløkken som sier det er all grunn til å ta flåtten og det den kan føre med seg på største alvor.


Flått

* Flått, underorden av midd i orden Parasitiformes; består av mer enn 900 arter og finnes i alle verdensdeler, fra sub-arktiske områder til Antarktis, i jungler og i ørkener. De er store midd som kan bli inntil 25 mm lange. Alle er blodsugende på landlevende virveldyr som pattedyr, fugler eller reptiler.

* Mange flåttarter overfører farlige sykdommer, både til mennesker og dyr.

* Flåtten kan være mellomvert for mikrober, for eksempel for spiroketen Borrelia, og derved spre infeksjonssykdommer som borreliose og hudsykdommen erythema chronicum migrans. Når en infisert flått inntar et blodmåltid hos mennesker eller dyr, kan mikroben spre seg idet flåtten spytter ut og forbereder inntaket.

* Andre flåttbårne sykdommer er rickettsiose, ehrlichiose (anaplasmose, sjodogg), tularemi (harepest), piroplasmose (babesiose), skogflåttencefalitt og louping ill.

* Omtrent 80 % av verdens kveg er infisert med flått, og flått er således den økonomisk alvorligste ektoparasitt i kvegbransjen.

Kilde: Store Norske Leksikon

%d bloggere liker dette: