«Å, skal dere bare på hytta?»

Dagbladet.no

Ferie er blitt et statussymbol, mener forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

Mange norske barn føler seg utenfor når vennene forteller om eksotiske ferier og dyre sommerleirer. I snitt planlegger norske barnefamilier å bruke 27 850 kroner på ferie i sommer.

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB tror foreldre legger et større press på seg selv enn de trenger.

– Ofte tenker vi at vi gjør dette for barna sin skyld, men husk at de ikke vet hva de går glipp av. Det er vi voksne som hausser opp ting, sier hun til Dagbladet.

Egen feriedagbok

Sandmæl har selv barn, og ser at de etter sommerferien gjerne skal skrive en dagbok om hva de har opplevd. Den store snakkisen i lang tid etterpå er gjerne hva man har gjort i ferien.

– Foreldre ønsker at denne dagboka skal bli fylt med minner og opplevelser, men det som kanskje er misforstått, er at dette ikke nødvendigvis trenger å koste penger.
Selv om mange drømmer om hvite strender og krystallblått vann, er det mulig å skape vel så gode minner og opplevelser i nærmiljøet, påpeker Sandmæl. En telttur eller sykkeltur i skogen, for eksempel. Eller lage bål, fiske, lete etter dyrespor eller gå turer i fjellet.
– Det er viktig å tenke på at ferien er en tid hvor man skal slappe av og ta et pusterom fra hverdagen. Det å dra barna fra fornøyelsespark til fornøyelsespark, er jo ikke akkurat avslappende, sier Sandmæl leende.

Statussymbol

Hun er også programleder i «Luksusfellen» på TV3. I denne forbindelse har hun sett at nordmenn prioriterer å bruke penger på ferie – uansett om de har råd eller ikke.

– Mange ønsker å reise vekk fra alt når de har det vanskelig. Så de unner seg ferie på kreditt. Men det gjør bare vondt verre, sier Sandmæl.
Hun tror ferier er blitt en form for statussymbol i velstående Norge.

– Vi smykker oss med ferier, ikke bare med klassiske statussymboler. Og feriene skal gjerne være eksotiske, sier hun.
– Jeg har faktisk fått den reaksjonen selv. Vi drar alltid på hytta i ferien, og når jeg forteller hva vi skal, sier folk: «Å, skal dere bare på hytta?».

Billige alternativer

Forbrukerøkonomen oppfordrer familier med dårlig økonomi til å undersøke Turistforeningens tilbud, eller sjekke om bedriften du jobber for har en hytte som kan leies for en billig penge. Eller kanskje du kan låne hus eller hytte av venner og kjente.

– Ellers er det bare å ta sykkelen eller beina fatt og bruke marka, eller dra på kanotur. Vi skal på kanotur i sommer, det er også veldig gøy for barna, sier hun.
– Norge har jo verdens vakreste natur, så vi trenger ikke reise langt for å oppleve noe.

%d bloggere liker dette: