Vindkraft-sjefer på hemmelig adresse

Adressa.no

Redningsaksjon for å berge trønderske vindmøller er omgitt av hemmelighold.

Pressen er ikke velkomme­n i toppmøtet der representante­r for vindkraftut­by­g­ge­rne i Trøndelag møter Statnett-sjef Auke Lont. Adressa.no har vært i kontakt med både Statkraft, Statnett, Trøndere­ne­rgi, NTE, DLA Piper og Agder Energi, men ingen vil eller kan opplyse hvor møtet finner sted.

Avhengige av Statnett
Trøndere­ne­rgi-sjef Ståle Gjersvold har tidligere omtalt møtet som en milepæl på veien mot en løsning for vindmølle­ne på Fosen og i Snillfjo­rd-området. Seks vindparke­r har ligget nede for telling etter at Statkraft-styret 4. juni konklude­rte med at lønnsomh­ete­n er for dårlig.
Det er en vurdering Trøndere­ne­rgi og NTE ikke deler. Trønderne jobber nå under høytrykk for å stable et alternativ på beina. I så fall er de helt avhengige av velvilje fra Statnett. Selskapet sitter med nøkkelen til hele prosjektet, fordi kraftselskape­ne trenger en sentralnettslin­je langs kysten av Trøndelag for å få fraktet vindkrafte­n ut til forbruke­rne.
På et styremøte på Værnes 18. juni sa Statnett-styret nei til å investere 5-7 milliarde­r kroner i linja mellom Namsos og Surnadal. Styret ga samtidig en åpning for byggestart i sommer dersom vindkraftut­by­g­ge­re forplikte­r seg til å bygge minst 1000 megawatt (MW) vindkraft innen 30. juni.

Snillfjo­rd må med?
NTE og Trøndere­ne­rgi er medeiere i Fosen Vind AS og Sarepta, som har konsesjo­n for til sammen fem vindparke­r på Fosen. Men Statkraft har så langt krevd at det bygges ut minst 400 MW vindkraft sør for fjorden før selskapet er villig til å bygge en sentralnettslin­je. Disse prosjekte­ne henger nå i en tynn tråd etter at Statraft kastet kortene.
Løsninge­n her kan bli at Statkraft selger seg ut av prosjekte­ne i Snillfjo­rd og på Hitra, og overlate­r til andre å fullføre jobben.
Etter det Adressa.no forstår, deltar også representante­r for sveitsis­ke Credit Suisse og BKW i møtet med Statnett. Via advokatk­o­nt­o­ret DLA Piper sendte sveitserne sist uke Statkraft et formelt brev med ønske om å overta vindkrafte­n­gas­je­me­nte­ne. Statkraft vil ikke fortelle hvordan henvendelse­n blir behandlet fra deres side.
–Det har vi ingen kommentar til, sa Statkrafts informas­jo­nss­jef Torbjørn Steen til Adresseavise­n før helga.

%d bloggere liker dette: