– Vil bli smertefullt

Fosna-Folket.no

Rådmann tror eiendomsskatt på boliger er uunngåelig.

Roan kommune har de siste årene drevet med store økonomiske underskudd. Per juni 2014 ligger man 6,5 millioner kroner i minus. Fram til 2018 må man samtidig tjene inn cirka seks millioner årlige kroner, for å få driften i balanse.

Administrasjonen foreslår flere tiltak for å bedre situasjonen. De inkluderer innføring av generell eiendomsskatt, det vil si på boliger og fritidsboliger. Dette vil gi kommunen 8,5 millioner kroner fram til 2018. Et slikt vedtak vil i så fall kunne innføres i neste års budsjett. Kommunestyret behandler saken på onsdag, der det innstilles på videre vurdering. Rådmann Roy Bjarne Hemmingsen tror at generell eiendomsskatt er uunngåelig.

Utredning

– Situasjonen er svært alvorlig. Hvis Roan kommune var en privat bedrift, ville vi vært konkurs. Eiendomsskatt kan gi kommunen nødvendige inntekter. Hvis skatten ikke innføres, må politikerne finne andre områder å tjene inn pengene. Ingen ønsker eiendomsskatt, men akkurat nå virker det som om skatten er uunngåelig. Men vi får selvsagt avvente den videre politiske behandlinga, sier Roy Bjarne Hemmingsen.

Det foreslås i tillegg å spare inn 1,5 årsverk innen administrasjon og ledelse. Det gir forventet innsparing på en million kroner. I tillegg vil man spare 200.000 kroner på drifta. Fra 2015 ønsker man dessuten å spare inn to millioner årlige kroner innen oppvekst. Framtidas barnehage- og skolestruktur er for tida til utredning, med ventet konklusjon neste vår.

Ubesatt

Innen helse og omsorg ønsker man å spare 500.000 kroner. Det gjøres ved ikke å bruke vikarer, samt la ledige stillinger stå ubesatte så lenge som mulig. Innen teknisk, landbruk og miljø ønsker man å tjene inn en million årlige kroner. Administrasjonen foreslår at det skjer ved effektivisering av vaktmestertjenesten, samt ved økte inntekter av nytt havneregulativ.

%d bloggere liker dette: