– Vil bety økt eiendomsskatt

Fosna-Folket.no

Ordføreren er glad for storsatsingen på Skomakerfjellet.

I går ble det kjent at TrønderEnergi skal bygge vindkraftpark for 120 millioner kroner på Skomakerfjellet i Roan. Åfjordsfirmaet Johs. J. Syltern har fått hovedentreprisen.

– Nå fortettes området som planlagt. Dette skjer i et ukomplisert område med hensyn til reindrift og grunneiere. Utbyggingen vil bety noe økt eiendomsskatt for Roan, sier ordfører Jan Helge Grydeland (Sp).

Håper på kontrakter

Grydeland tror ikke utbyggingen vil ha noen stor sysselsettingsmessig effekt for Roan.

– Foreløpig vet vi ikke så mye om det betyr så mye sysselsettingsmessig, men jeg tror ikke det blir all verden. Noe kan det kanskje bli i anleggsperioden. Syltern er flink til å bruke lokale underentreprenører, så jeg håper det kan bli noen kontrakter på bedrifter i Roan, sier Grydeland.

– Ikke det mest kontroversielle

Leder i Naturvernforening, Magnar Østerås, er motsander av vindkraftutbyggingene som er planlagt på Fosen, men mener det som skal skje på Skomakerfjellet ikke er blant det mest kontroversielle.

– Skomakerfjellet er ikke det mest kontroversielle. I dette området er det allerede bygd ut, og mye av infrastrukturen i forbindelse med utbyggingen er på plass. Da mener jeg de andre prosjektene som er planlagt på Fosen, som for eksempel Storheia, er mer kontroversielle. Jeg kan forstå at det kan være forretningsmessig forsvarlig å bygge ut på Skomakerfjellet, men jeg vil advare mot de andre prosjektene. De vil bli dyre å bygge ut, kanskje så mye som 15 millioner kroner per MW. Det blir også lite igjen lokalt da 80 prosent av pengene går til innkjøp av turbinene som kommer fra utlandet, sier Østerås.

Nok kraft

Han mener det er helt feil å investere i dyre vindkraftutbygginger siden Norge allerede har nok elektrisk kraft.

– Årlig eksporter vi fire TWh. Å bygge ut vindkraft for eksport blir feil. Behovet for strøm blir også mindre på grunn av klimaforandringene. Det blir varmere, og nedbøren øker. Dermed kan vi produsere mer strøm i vannkraftverkene vi har, sier Østerås.

%d bloggere liker dette: