– Det er helt forferdelig når jeg tenker på det, sier Solveig Johansen. Nå har lokalsamfunnet organisert seg for å få ny vei.
Den 14. juni kjørte Solveig Johansen på den rasutsatte fylkesvei 14 fra Roan. I det hun kjørte inn i en sving gikk tonnevis med stein i veien bak henne. Hun var 30 sekunder fra å bli tatt i steinraset.
– Huff, det er helt forferdelig når jeg tenker på det. Ikke bare for min egen del, men for andre også, skolebarn bruker jo også denne veien, sier hun.
Trude Sørgård, FAU-leder i Roan, skriver under på bekymringen for barna.
– Det er ikke noe artig å sende barna av gårde på skolen i dag, sier hun.
Startet veigruppe
Nå har folk fra næringslivet, kommunen og skolesektoren dannet ei veigruppe, og de har et klart krav til det offentlige.
– Vi ønsker oss en rassikker vei. Og for å få til det må vi bygge ny vei over Berfjorden. Vi ser for oss at det er mest realistisk å bygge en to kilometer lang tunnel. da blir veien helt rasfri, sier leder for veigruppa, Jon Forfod.
– Da kan vi sende barna våre på skolen og være sikker på å få dem hjem igjen.
Og ordføreren i kommunen, Jan Helge Grydeland, tror de kan få til en ny vei.
– Jeg tror det er mer realistisk enn noensinne. Nå står vi i alle fall samlet om ett ønske i Roan. Jeg tror vi skal klare å krangle oss til det på en transportplan i fylket, og kanskje til staten etter hvert, sier
Han er overbevist om at en ny vei vil lønne seg på lang sikt.
– Hadde gjort hverdagen enklere
Selv om kommunen teller rett under 1 000 innbyggere, holder hele tre hjørnesteinsbedrifter til der, med til sammen rundt 50 arbeidsplasser.
De er avhengige av åpen vei for å få fram varene sine
– Det er snakk om framtida vår, og vi vil gjerne ha ny vei for å få fram varene våre. Det hadde gjort hverdagen vår mye enklere, sier daglig leder i Nilsens Hønseri, Wenche Kristiansen.
Solveig Johansen tenker ikke over raset til daglig lenger. Men hun husker det godt.
– Jeg kan ikke sitte og tenke på at det skal gå nytt ras når jeg kjører, sier Johansen.