UNGDOMMER REGISTRERER SAMISK FORNMINNE

Roan.kommune.no

Ved hjelp av fotografering og plotting av veimerker med GPS har elevene ved Brandsfjord skole kartlagt og registrert et samisk fangst/ledeanlegg i området ved Killingdalen og Langvatnet i Roan.

I strålende vær dro elevene til fjells torsdag for å ta på seg oppgaven med registrering av det samiske fornminnet. I det gode været ble det en varm tur, med sovepose og telt i opp-pakningen. Første stopp på veien var kverna i Hestmarka. Den ble tatt av storflommen i 1905 og bare rester av den står igjen, nye merker langs stien dit ble satt opp.

Vel framme i Killingdalen kunne alle tydelig se rester etter noe som antagelig har vært et samisk fangstanlegg for rein. Elevene la ut kvite papptallerkener for å markere hver stein og steinrøys og tok bilder av det hele. Hvert punkt ble også plottet inn med GPS.

I tillegg til å få registrert fangstanlegget fikk elevene to fantastiske dager i fjellet. Det ble slått leir ved Ufesktjønna og utover kvelden ble det bading og leiraktivitet i herlig vær.

Fredag gikk turen ned om Repptjønna og Nessatjønna og elever og lærere fikk omvisning i minikraftverket i Fagerdalen før turen ble avsluttet med velfortjent bading i «Høl’n».

Bilder fra turen kan du se på Brandsfjord skoles hjemmeside: http://www.minskole.no/brandsfjord

Dokumentasjon av det samiske fangst/ledeanlegget skal oversendes til ST Fylkeskommune.

%d bloggere liker dette: