Ulovlig markedsføring av fritidsboliger

Forbrukerombudet.no

IMG_2273.JPG

Når boplikten er opphevet kan det være fristende å markedsføre helårsboliger langs sjøen som fritidsboliger. Så enkelt er det ikke. Nå får meglerbransjen beskjed om å holde seg innenfor loven.

En rekke kystkommuner har i det siste opphevet boplikten i hele eller deler av kommunen. Arendal kommune vedtok blant annet å oppheve boplikten i fjor høst, mens det ikke lenger er boplikt i sentrumsområdene i Tvedestrand. Dette reiser spørsmål om boliger lovlig kan legges ut for salg under fanen for fritidsboliger på finn.no, selv om de fremdeles er registrert som helårsboliger.

Må søke om bruksendring

Selv om boplikten i en kommune oppheves,  må huseier søke kommunen om bruksendring dersom de ønsker å ta en helårsbolig i bruk som en fritidsbolig. Og kommunen kan føre en streng praksis for bruksendring, uavhengig av om det er boplikt eller ikke i det aktuelle området.

Forbrukerombudet er kjent med at Tvedestrand kommune har fått henvendelser fra personer som har kjøpt bolig og som har blitt overrasket over at det faktisk ikke er en fritidsbolig de har kjøpt.

– Hyttedrømmen får seg fort et slag for baugen hvis man oppdager at hytta man har kjøpt egentlig er en helårsbolig. Her må eiendomsmeglerne rydde opp, og sørge for at alle boliger som er helårsboliger selges som nettopp det, sier forbrukerombud Gry Nergård.

Informasjonsbrev til bransjen

Forbrukerombudet har nå sendt ut et orienteringsbrev til en rekke eiendomsmeglere. I brevet understreker ombudet at det er ulovlig å markedsføre en bolig som fritidsbolig under fritidsboligfanen på Finn.no, uten at det foreligger bruksendringstillatelse på boligen. Det holder ikke å opplyse i annonseteksten at boligen er registrert som helårsbolig.

– Vi forventer at meglerbransjen setter seg inn i regelverket og følger loven, sier Nergård.

Les brevet til meglerne her.

%d bloggere liker dette: