Ordføreren i Roan, Jan Helge Grydeland (Sp), mener mobildekningen i kommunen er altfor dårlig. Han frykter for hvordan det blir om en katastrofe skulle inntreffe.
– Vi har storbrannen i Flatanger friskt i minne. Der ble det store utfordringer da mobilnettet gikk ned på grunn av stor pågang, sier Grydeland.
– Skulle vi bli rammet av en krise, sett i lys av våre dårlige dekningsforhold, tør jeg ikke engang tenke på hvor kaotisk det ville blitt.
4G
Telenor fulgte brannen i Flatanger tett og satte inn store ressurser. På grunn av mye bruk av mobilt Internett under brannen ble det for hard belastning på mobilnettet, noe som førte til perioder uten dekning. Etter katastrofebrannen har selskapet tatt grep.
– På fredag, to år før tiden, etablerte vi 4G (fjerdegenerasjons mobiltjenester i mobilnett. Til sammenligning er det ti ganger raskere enn 3G red. anm.) ved kommunesenteret i Flatanger. Dette lot seg gjøre siden antennene allerede var på plass. At Flatanger nå har fått 4G gjør mobilnettet mye mer robust, sier dekningsdirektøren.
Stole på nettet
Ordføreren i Roan mener en katastrofe må til for at noe blir gjort med mobildekningen i kommunen.
– Bare det er uvær faller nettet vårt ut på grunn av stor belastning. Jeg mener at man må kunne stole på mobilnettet i alle sammenhenger. Og at vi mangler det nye nødnettet kan også by på store utfordringer.
Ikke et nødnett
Telenor er klar over at mobilforholdene enkelte plasser i Roan ikke er optimal, men understreker at de har fulgt kravene og at de er en kommersiell aktør som ikke uten videre bygger ut teledekningen.
– Mobilnettet er ikke et nødnett. Det er ikke bygd som det. I Roan har vi bygd ut teledekningen mye mer enn vi er forpliktet til, sier dekningsdirektøren i Telenor, Bjørn Amundsen.
Blir brutt
I det dagligdagse mener Roan-ordføreren at mobildekningen ikke er tilfredsstillende.
– Det er på ingen måte full mobildekning her. Mange områder har svært dårlige forhold. Og når det kommer til dekning på veiene er det håpløst. Det er ikke mulig å holde en samtale gående når man er ute og kjører. Man blir alltid brutt, forteller han.
Spleiselag
Dekningssjefen i Telenor skjønner frustrasjonen. Men for at Telenor skal kunne bygge ut ytterligere, er de ifølge Amundsen avhengig av et spleiselag med staten.
– Som en kommersiell aktør har vi ikke mulighet til å bygge ut teledekningen på alle veier. Særlig ikke de med lite trafikk. Men jeg er mer enn villig til å møte ordføreren i Roan for å ta en prat. Men Telenor er avhengig av at flere ser på problemet sammen. Det er ikke noe vi kan gjøre alene. Men om blant annet fylkeskommunen viser interesse, så er det ikke umulig at man kan finne en god løsning, sier Amundsen.