Test av solkrem 2015

Forbrukerrådet.no

solkrem

Sol og sommer er i vente, men hva slags solkrem bør du velge for deg eller barna? Forbrukerrådet har testet 35 av solkremene på markedet. Bare en av tre får smilefjes på alle testkriterier.

Hele 24 solkremer får «rødt, surt fjes» på ett eller flere kriterier. Det får de fordi de inneholder hormonforstyrrende stoffer, allergifremkallende parfymestoffer eller kjemikalier i nanoform.

– Dette er stoffer som forbrukerrådet lenge har etterlyst strengere regulering av, men som likevel finnes i kosmetikk og andre forbrukerprodukter, sier Forbrukerrådets direktør, Randi Flesland.

Hun understreker at det er fullt mulig å lage solkrem uten stoffer som kan være helseskadelige, fremkalle allergi eller som det finnes for lite kunnskap om.

Skeptisk til flere barnesolkremer

Av de fjorten solkremene i testen som er ment for barn, får bare fem smilefjes på alle kriterier.

– Det er spesielt uheldig at solkremer ment for barn inneholder hormonforstyrrende stoffer, i tillegg til andre kjemikalier som gir grunn til bekymring, sier Flesland.

Verstinger

Testens verstinger er to bestselgerkremer fra Nivea, som begge får surt fjes på alle tre kriterier. Det er Nivea Sun Lotion og Nivea Sun Kids Swim and Play.

Se hele tabellen med resultatet av årets solkremtest her

Forbrukerrådet oppfordrer til generell føre var-tankegang, spesielt når det gjelder produkter som brukes av barn og unge.
– Det er grunn til å være skeptisk til både hormonforstyrrende stoffer, enkelte parfymestoffer og kjemikalier i nanoform i solkrem. Det finnes for lite kunnskap om hvor trygt det er å spraye eller smøre dette på huden, sier Flesland.

– Vi kan ikke akseptere at det finnes stoffer forbundet med risiko i hverdagsprodukter som solkrem. Det er helt uakseptabelt at forbrukere skal bære risikoen på vegne av bransjen, sier hun.

Elleve får smilefjes

– Møt sommeren med et smil, og bruk samtidig forbrukermakten din, oppfordrer Flesland.

Hun oppfordrer forbrukere til å velge solkrem som får smilefjes i testen.

– Det er god grunn til å være positiv til elleve av solkremene, fordi disse får «grønt smilefjes» på alle tre kriterier. Det betyr at de verken inneholder hormonforstyrrende stoffer, allergifremkallende parfyme eller nanostoffer.

Se resultatet av årets solkremtest her

%d bloggere liker dette: