Ta nabopraten før byggestart

Av: Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner Innlegg i lokalaviser juli 2015

Denne sommeren kan du og jeg gjøre flere endringer på egen tomt og bygge mer uten å søke kommunen – så lenge du følger planer og regler der du bor.

Dette vil gjøre det enklere for alle som vil sette opp en garasje, en sykkelbod, en terrasse eller vindfang.

Med de nye reglene kan du blant annet sette opp en garasje eller uthus på inntil 50 kvadratmeter inntil en meter fra naboen. Du kan også sette opp tilbygg på maksimalt 15 kvadratmeter, for eksempel balkong, åpent overbygget inngangsparti eller sykkelbod inntil fire meter eller mer fra nabogrensen.

Vi ønsker å gi folk mer frihet under ansvar. Vi har tillit til at folk flest snakker med naboen, sjekker med kommunen og følger de reglene som gjelder. Det er ikke fritt frem og det er alltid lurt å snakke sammen.

Regjeringen har satt i gang et stort arbeid for å fornye, forenkle og forbedre plan- og byggereglene. Det gjør vi fordi det er blitt for komplisert og det tar for lang tid å gjennomføre selv små endringer.

Ikke bare vil det gå raskere, men du slipper også kostbare byggesaksgebyrer ved at vi nå gjør det enklere å bygge på egen tomt.

Enklere byggesaksregler som gjelder fra 1. juli er en god start. Men det kommer mer.

Dette gir også kommunene en litt ny rolle. Vi ønsker at kommunene skal bli mer veiledere og mindre saksbehandlere. Mange kommuner er godt i gang med å gi råd og veiledning til sine innbyggere.

Men det er altså ikke fritt frem. Det er krav om hvor mye du kan utnytte på tomten din, hvor det går ledninger osv. Så sjekk med kommunen din, test ut hvor mye du kan bygge uten å søke på veilederen til Direktoratet for byggkvalitet og snakk med naboen.

%d bloggere liker dette: