Søk støtte til tiltak mot marin forsøpling

Miljødirektoratet.no

plastic-bottle-606881_1280Har du en god ide til hvordan vi kan rydde opp i marin forsøpling? I så fall har vi penger.

Lørdag 9. mai arrangerte Hold Norge Rent den store nasjonale strandryddedagen for femte året på rad.

Rekord

I fjor var over 12 000 personer ute og ryddet 320 000 meter kystlinje. Resultat: 14 000 sekker mindre søppel langs strendene. I år hadde over 20 000 nordmenn meldt seg på. Det er ny rekord.

– Strandryddedagen både rydder opp og setter søkelys på marin forsøpling. Samtidig er det viktig at alle, privatpersoner, næringsliv og vi myndigheter, gjør det vi kan for at kysten og strendene er rene hele året, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

Ute etter gode prosjekter

I høstens statsbudsjett ble det satt av 10 millioner kroner til en tilskuddsordning for tiltak mot marin forsøpling.

Private aktører og statlige, kommunale og fylkeskommunale foretak og bedrifter kan søke støtte til gode prosjekter for opprydding og forebygging.

Hva kan man søke om?

Man kan for eksempel søke midler til transport og innlevering av avfall som er ryddet i marine områder, inkludert kasserte fritidsbåter. Tilskuddet kan også omfatte koordinering av slike typer prosjekter.

Vi vil gjerne støtte utvikling av innovative metoder for å rydde opp, og vi er interessert i informasjonskampanjer og undervisning som skal forebygge marin forsøpling i Norge.

Hvert år havner flere millioner tonn søppel i verdenshavene og tar livet av mer enn en million sjøfugl, hundre tusenvis av marine pattedyr og et ukjent antall fisk over hele verden. Og omfanget ser ut til å øke.

Plast er spesielt problematisk fordi det brytes svært sakte ned, og kan fragmenteres til mikroplast.

– Marin forsøpling er et betydelig miljøproblem. Vi håper tilskuddsmidlene vil stimulere gode ideer til hvordan vi kan få bukt med det, sier miljødirektør Hambro.

%d bloggere liker dette: