Slik slukker du brann i grillen

Helseinfonett.no

IMG_2196-0.JPG

Brann i gassgrill kan være vanskelig å slukke. Det siste du skal bruke er vann.

De fleste branner i forbindelse med bruk av gassgriller er fettbranner. Det vil si at det tar fyr i fett og andre matrester som er blitt liggende i grillen.

– Det første du må gjøre er å stenge gasstilførselen på regulatoren og lukke lokket. Hvis det er mulig, bør du koble regulatoren fra gassflasken og flytte gassflasken unna grillen. Da unngår du at flammene får tilgang til propangass som vil forverre brannen, sier innkjøpssjef Espen Nordheim i Elkjøp.

Roer flammene seg, kan du la brannen brenne ut av seg selv. Utvikler brannen seg videre, må du ikke være fristet til å helle vann på bålet.

– Vann vil bare gjøre flammene større. Sprer brannen seg utenfor grillen, kan du bruke brannslukningsapparat eller helle på sand. Et brannteppe kan også brukes. Mister du kontrollen over brannen, må du ringe brannvesenet, sier Nordheim.

En fettbrann kan brenne lenge. Sjekk at brannen er helt dødd ut før du forlater stedet.

Gasslekkasje

Gasslekkasjer, gjerne fra grillslangen, kan også føre til at grillen tar fyr og flammene står i været.

– Flammene kan fort bli voldsomme ved en gasslekkasje. Det viktigste du gjør er også her å få stengt av gasstilførselen. Slukker ikke brannen, benytter du samme fremgangsmåte som med fettbrann og kontakter brannvesenet dersom det er nødvendig, sier Nordheim.

Før grillsesongen er det viktig å sjekke grillslangen, særlig hvis grillen har stått ute og blitt utsatt for sol, vind og vær.

Ifølge en tidligere undersøkelse TNS Gallup har gjort for If Skadeforsikring, opplyser hver sjette nordmann at de har opplevd lekkasje i propanutstyr.

– Det er bare tilfeldigheter som gjør at det ikke oppstår flere ulykker ved bruk av propan i Norge, sier informasjonsdirektør Jon Berge i If Skadeforsikring.

Propan som brukes i gassgriller er ypperlig til matlaging fordi man umiddelbart får riktig temperatur, men propan som brenner holder svært høy temperatur, over 1900 grader.

– Metall kan smelte av denne varmen, og alt brennbart i nærheten av en gassgrill kan ta fyr. Markiser og treverk er spesielt utsatt, sier Berge.

Eksplosjonsfare

De fleste gassgriller som selges i dag har en komposittflaske. De kan ikke eksplodere. Er ulykken ute blir det en såkalt nedbrenning av flasken. En flaske i metall derimot, kan eksplodere.

– Dersom varmeutviklingen fra brannen er stor nok over lang nok tid, er det en fare for at en metallflaske kan eksplodere, sier Espen Nordheim i Elkjøp.

Han anbefaler alle som skal grille å følge noen enkle regler:

  • Pass på at grillen står på et jevnt underlag før du tenner den.
  • Anbefalt sikkerhetsavstand til brennbare materialer er 150 cm fra alle grillens sider.
  • Husk at gassflasken skal stå på siden av grillen, ikke under. Da er det enklere å hurtig stenge gasstilførselen dersom det er nødvendig.
%d bloggere liker dette: