Sjokomester på deltid

Fosna-Folket.no

Leif Roar Næss er utdannet baker og konditor, men måtte tenke nytt da han utviklet melallergi. Resultatet ble eksklusiv sjokoladeproduksjon i slektsgården i Roan. 

I tillegg til konditorutdanningen er Leif også utdannet sykepleier og jobber som ambulansesjåfør på heltid. Som ambulansesjåfør jobber han gjerne to-tre døgn og har deretter litt fri.

Enmannsbedrift

-Som ambulansesjåfør blir det litt fritid i mellom arbeidsdøgnene, og jeg måtte finne på noe å fylle fritiden med. Sjokolade er jo godt, så da ble det til at jeg kjøpte utstyr og startet produksjon, sier Næss.

Lauvåsen sjokolade er en enmannsbedrift, som startet opp for fullt i fjor høst som en bi-geskjeft.

Foreløpig er produksjonen sesongbasert, og Leif produserer fersk sjokolade til jul og påske. Fabrikklokalet er plassert i låven på en gammel slektsgård, spesialbygget til formålet.
– Gården er et lite småbruk som oldeforeldrene mine har satt opp, og sjokoladeproduksjonen foregår der i et lokale på 30 kvadratmeter, forklarer Leif.

Lages for hånd

Nylig reiste Leif til Stockholm for å hente en sjokolademaskin. Sjokolademesteren ser for seg at det etter hvert kan bli et lite samlebånd hvor han kan produsere marsipankuler og sjokoladen som nå blir lagd for hånd.

-Det vil lette arbeidet litt med tanke på marsipankuler og annet som nå lages for hånd, forklarer han.

Når Leif lager sjokoladen sin så smelter han 4 ½  kilo belgisk sjokoladepellets i en bolle ved hjelp av varmluft.  Deretter helles den smeltede sjokoladen i former av hardplast, med og uten fyll. I dag har Leif 16 forskjellige sjokobiter i utvalget, som foreløpig selges eksklusivt i Roan.

Populære godbiter

Han ser for seg at det kanskje etter hvert kan bli aktuelt med nettsalg, selv om det krever litt mer ressurser. Sjokoladen er populær, spesielt én sort er mye etterspurt:

-Hvit sjokolade med tyrkisk pepper er veldig populær, sier Leif.

Den produseres i plater på 100 gram. Leif har mange spennende biter i sortimentet, blant annet chili, whiskey og tindved. Tindvedbæra har han plukket selv.

– Å lage sjokolade er en veldig morsom hobby, og det er artig at folk liker det, forteller Næss.

Sjokolade til påske

Leif forteller at lillesøster Camilla hjelper til med å drifte Facebooksiden til Lauvåsen sjokolade, i tillegg til at han har fått god hjelp av brorens kjæreste som er grafisk designer.

– Hun har hjulpet meg med å designe logo, og Camilla hjelper meg med nettside og Facebookside, forteller Leif, som er glad for at han har flinke folk rundt seg som kan hjelpe til.

Godbitene fås kjøpt på et eget utsalg ved Joker Hongsand. Påskesjokoladen er klar, og  for dem som vil sikre seg noen godbiter til påske så er det fortsatt mulig.

– På påskeaften er det siste sjanse, da er butikken åpen noen timer, sier sjokomesteren

%d bloggere liker dette: