Satser alt på lukkede laksemerder

NRK.no

Nesten to år etter at Kråkøy slakteri i Roan måtte stenge dørene, satser de nå på et helt nytt system med lukkede merder. Alt for å unngå spredning av laksesykdommer.


I 2013 måtte slakteriet på Kråkøylegge ned driftenetter pålegg fra Mattilsynet. Det ble gjort i et forsøk på å stoppe spredningen av laksesykdommen PD.

Tester nytt system

Nå er Kråkøy slakteri rigget for å kunne slakte laks uansett om laksen er frisk, har lus, PD eller en annen sykdom.

– Vi er i ferd med å montere og teste systemet akkurat nå, og da kan vi ta imot laks lukket fra brønnbåt. Da kan den stå lukket i presenning. Vi pumper inn vann, og pumper ut uten smittestoffer, sier eieren av Kråkøy slakteri, Roger Sørgård.

Sørgård har hatt med seg oppdrettere, Sintef og andre medspillere i utviklingen av de lukkede laksemerdene.

– Hvis dette fungerer som det skal, kan vi slakte fisk uansett hvilken sykdom den måtte ha. Da slipper vi hendelser som i 2013 der vi måtte stenge i flere måneder. Nå har vi en deadline på det nye systemet i mai. Da må det fungere, sier Sørgård til NRK.

– Betryggende

Refsnes Laks i Stokksund er en av de store kundene til lakseslakteriet på Kråkøy. Stein Refsnes er stolt over at laksen de har i merdene sine ikke vært så mye plaget av lus, og nå ser han lyst på fremtiden.

– Det er veldig betryggende å ha et lokalt slakteri som vi opplever både som seriøse og fleksible. For oss er dette forutsigbart og vi kan legge planer for slaktingen av laksen, og stole på at det bli gjennomført her på Kråkøy, sier Refsnes.

– Oppdrettsnæringa vokser stadig, og betyr veldig mye for hele kysten. Så vi ser veldig lyst på framtida, sier Stein Refsnes.

%d bloggere liker dette: