Russere stortrivdes i Fosen

Fosna Folket

Oleg Meschentzev, sammen med kona Galina og barna Jana og Ignat, besøkt Norge en rekke ganger. Sist sommer inviterte Øystein Næss familien til Roan.

Oleg ble svært fasinert av den vakre naturen. Denne naturopplevelsen ønsket Oleg  å dele med flere. Fire fiskeinteresserte kamerater ble derfor med på årets norgesferie.

Etter en uke med solskinn, vakker natur og svært godt fiske, var det  fornøyde russere som startet på den 2650 kilometer lange hjemturen.

Sønn av krigsfange

Oleg Meschentzev, som nylig besøkte Roan, har et sterkt forhold til Norge. Hans far, Feodor Meschentzev, var sovjetrussisk krigsfange i Namsos. Faren Feodor ble livstruende skadet i kampene mot tyskerne i Finland.

– Min far var nyutdannet lærer, og kunne tysk, da han ble sendt ut i krigen som ung soldat, forteller Oleg Meschentzev.

Riegel

– Fienden stelte etter omstendighetene godt med min far. De så nok mulighetene for å bruke ham som tolk. Det reddet trolig livet hans. Etter å ha blitt utskrevet fra feltsykehuset måtte han marsjere gjennom finsk lappland til  Nord-Norge. Derfra ble han sendt sørover med fangeskipet Riegel. Min far var med på nest siste tur med Riegel, og var mesteparten av tiden i fangenskap i Namsos, forklarer sønnen.

Riegel var eid av Bergenske Dampskibsselskap, men ble overtatt av tyskerne under krigen. Skipet ble bombet utenfor Sandnessjøen, og over 2000 passasjerer omkom. De fleste omkomne  var sovjetiske krigsfanger.

Tilbake neste sommer

Kontrastene fra årets  vakre sommeropplevelse i Roan til faren Feodors tilværelse som krigsfange i Norge, er enorme. Derfor besøkte Oleg og vennene monumentet i den vakre Russerparken i Namsos, under oppholdet på Fosen.

Oleg er til daglig dosent i historie ved universitetet i Smolensk, som ligger 40 mil sørvest for Moskva. Fritidsfiske er en kjær hobby.

– Vi kommer gjerne tilbake til neste år, smiler Oleg Mechentzev og hans venner, når de setter seg inn i bilen og kjører hjemover – fulle av lovord om ferieuka i Roan.

%d bloggere liker dette: