Roan og Osen møtes for å diskutere Bessaker

Fosna-Folket.no

Fylkesmannen i Sør-Trøndelag har kalt inn Roan- og Osen kommune til et felles møte om Bessakers fremtid.

Det er om lag én måned siden Bessaker søkte til Fylkesmannen om å løsrive seg fra Roan kommune og heller bli en del av Osen kommune.

Vil til Osen

Vik-Bessaker er den nordlige delen av Roan kommune. Om lag 200 personer bor i området. Tidligere i år ble det på lokalt initiativ gjennomført en underskriftskampanje som viste at 80 prosent av de stemmeberettigede innbyggerne er for en løsrivelse fra Roan.  

Taper penger

Roan-ordfører Einar Eian (H) ser ikke positivt på å miste Bessaker til Osen.

– I utgangspunktet er jeg ikke for dette, sier han.

Roan kommune mister nemlig store inntekter dersom Vik-Bessaker blir en del av Osen. Kommunen har i dag store inntekter i form av eiendomsskatt fra vindparken på Bessakerfjellet. Dersom kommunen mister 200 innbyggere, vil det også føre til lavere skatteinntekter.

– Angår hele kommunen

Roan og Åfjord kommuner er i en prosess om sammenslåing. I mai skal innbyggerne i Roan stemme ja eller nei til sammenslåingen. Ordfører Eian påpeker at Bessaker-saken trolig må behandles som en del av kommunereformen. Han mener derfor det er naturlig at innbyggerne i hele kommunen får være med på å avgjøre Bessakers fremtid.

– Dette er ikke en sak som bare angår Bessaker. Hele kommunen mister store inntekter dersom Bessaker går til Osen, sier Eian.

Avviser ikke

Representanter fra både Roan- og Osen kommune skal møte Fylkesmannen i Sør-Trøndelag 29. mars.

– Jeg regner med det blir et slags oppstartsmøte for den videre prosessen med Bessaker. Det blir sikkert også en klargjøring av hvordan prosessen vil foregå, mener Eian.

Osen-ordfører John Einar Høvik (Ap) er avventende i forhold til Bessaker-initiativet.

– Vi må jo være åpne for det.

– Men blir det ikke litt spesielt å stjele 200 innbyggere fra nabokommunen?

– Det er sikkert det. Jeg har ikke tenkt så langt, sier Høvik.

Han påpeker at Osen hittil har forholdt seg helt passive til prosessen.

%d bloggere liker dette: