Pass deg for pipebrann

Hytteavisen.noTekst: Heidi Tofterå Slettemoen, Tryg Forsikring. 

Statistikken viser at det årlig er mellom 2.000 og 4.000 pipebranner i Norge. Av dem kommer rundt 60-70 ut av kontroll og sprer seg til bygningen.

Pipebrann. Foto: NRK

Det er røyken som dreper, og utettheter kan gjøre at røyk trekker inn i bygget om natta og ikke oppdages før det er for sent.

Det er en av grunnene til at røykvarsleren er det viktigste livreddende brannverntiltaket på hytta. Alle hytter skal ha minst én fungerende røykvarsler, i tillegg til brannslokkeapparat eller hubrannslange.

Fei ved sesongslutt

Om det fyres feil, kan det på få år bygge seg opp et lag med sot og bek, som kan føre til pipebrann om det ikke feies.

Vårt tips er å feie pipa på hytta før du stenger hytta for sesongen.

Den skal feies hvert fjerde år. Det er påkrevd på boliger, men ikke for alle hytter. Som hytteeier har du ansvar for å sette deg inn i hvilke forhold som gjelder i kommunen der du har hytte, for det er ulik praksis på dette området.

Gebyr, men ingen feiing?

Noen kommuner tar feiegebyr, men du får ikke feieren automatisk på døren av den grunn. Andre tilbyr feiing etter avtale, da kommer regningen i etterkant.

Om du ønsker å slippe avgift og ventetid, og du er noenlunde nevenyttig, kan du gjøre jobben selv. Feieutstyr er stort sett enkle redskaper som ikke koster mye, men husk endelig å sikre deg godt mot å falle.

Sjekk pipa og ovnene

Som hytteeier bør du også sjekke pipe og ildsted for rusk, planter eller fuglereder.

Gass- og parafinovner må renses for støv og skit.

Er utstyret i orden?

Sørg alltid for at brannslukkingsutstyr og brannvarslere fungerer hver gang du ankommer hytta.

Det er også lurt å ha et brannteppe tilgjengelig hvis noe skulle skje.

Kvel flammene

Oppdager du pipebrann, steng straks alle ovnsventiler og luker som fører til skorsteinen. Vær spesielt oppmerksom på peisspjeld og på eventuell røykutvikling ved etasjeskiller og andre steder der treverk og annet brennbart materiale kommer inntil skorsteinen.

Etter sotbrann skal pipa kontrolleres av feieren. Det er eierens ansvar å avtale dette.

%d bloggere liker dette: