Ny fjellvettregel: meld ifra om lemen!

adressa.no
Forskere vil vite om gnagerne har overlevd den varme vinteren og vil ha din hjelp på sosiale medier.

For forskerne ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) er det verken Poirot eller Morse som står for årets påskespenning.

– Vi er veldig spente på om folk vil treffe på lemen i påskefjellet i år, sier forsker Nina E. Eide til NINA.no.

Lite snø, lite forplantning

I høst ble det spådd lemenår i år, men den varme og våte vinteren gjør forskerne ved NINA skeptisk til at det kommer til å skje. Gnagerne bruker nemlig snøen isolasjon for hjemmene sine under bakken. I luftlommene under snøen fråtser lemen i røtter, starr og mose.

Lemen forplanter seg også under snøen, og mangelen på snø kan derfor føre til mindre lemen enn vanlig i år. Det gjør forskerne bekymret.

Flere arter er nemlig avhengig av lemensnacks. Hvis det ikke blir lemenår i år kan det gå hardt utover bestanden til dyrene som ligger høyere på næringskjeden.

– Snøugle, fjelljo, fjellvåk er arter som yngler kun når det er smågnagerår. Snømus, røyskatt, rødrev og mange av rovfuglene påvirkes også positivt på den måten at de får flere unger i smågnagerår, sier Eide til NINA.NO

#lemen

Derfor ber forskerne ved NINA om din hjelp til å kartlegge lemenbestanden.

– Vi vil gjerne at alle som oppholder seg i fjellet i påsken melder fra og deler lemenobservasjoner med oss. Får vi en god dekning av meldinger og bilder så kan det bli interessant å sammenligne dem med vinteren forløp i ulike deler av landet, sier Eide til Nina.no.

Du kan dele dine lemenbilder på NINAs Facebook-side eller på Instagram. Merk bildet med sted eller koordinater, i tillegg til #lemen og @ninaforskning.

%d bloggere liker dette: