Mot ekteskap i Åfjord og Roan

NRK.no

Kommunene Åfjord og Roan viste i dag med tydelighet at de er på vei inn i hverandres favn. Enkelte betrakter nok møtet i dag som ei forlovelse. Politikerne tok til og med en runde på navnet den nye kommunen kan få.

Sammenslåing av de to kommunene var hovedtema på et møte i dag. Nå skal de to rådmennene utforme en intensjonsavtale som legges fram for politikerne den 14. desember. Ordfører i Åfjord, Vibeke Stjern (Ap), er optimist på vegne av prosjektet. Hun har i likhet med kollega Einar Eian (H) i Roan, tro på kysten som ressurs.

– Havet og den «gyldne» kyststripa vi har, er vårt viktigste potensial for utvikling i felleskap. Jeg tror den har flere muligheter enn vi greier å se i dag, sier Stjern.

Vedtak til sommeren

Lysten til samarbeid er god på begge sider av kommunegrensa, og de to ordførerne regner med at et formelt vedtak om sammenslåing kommer før 1. juli 2016. Derfor skal Roan om ikke lenge stå som vertskap for neste samarbeidsmøte, hvor en intensjonsavtale etter alt å dømme blir vedtatt.

Ikke bare rosenrødt

Rådmann Per O. Johansen i Åfjord understreket overfor politikerne at kommuneøkonomien ikke er den aller beste. Roan har for sin del stått på den såkalte ROBEK-lista, som huser kommuner med svært stram økonomi.
Men ordfører Stjern og Eian synes ikke kommuneøkomi bør bety alt i prosessen som nå er i gang.
– Jeg tror vi blir sterkere sammen, og det er ingen tvil om at det fins vilje til å skape ny næring i felleskap, sier Vibeke Stjern.

Roan og Åfjord er begge populære kommuner for hyttefolket, men ønsker seg flere fastboende. Til sammen er det 4200 fastboende i de to kommunene, hvor knapt tusen av dem hører hjemme i Roan.

Bjørnør

Så gemyttlig var møtet torsdag, at politikerne til og med smakte på det som kan bli navnet på den nye kommunen. Bjørnør er et sannsynlig navnevalg, og det er også det gamle navnet fra både lensmannsdistrikt og prosti.

%d bloggere liker dette: