Latterlig lav straff for hytteraid

Lillehammer Byavis
17 hytteeiere i Fåberg vestfjell fikk innbrudd i hytta si. Nå er tyvenes raid straffedømt til samfunnsstraff.
– Det er alt for mildt, latterlig, mener hytteeiere.

To lillehamringer i begynnelsen av 20-årene raidet hytter og annet i en periode på ni måneder i 2012. Politiet klødde seg i håret i takt med antall innbrudds- og tyverimeldinger som kom inn.
Men etter hvert snøret halsbåndet seg rundt to mistenkte menn. Da de skjønte at de var avslørte, valgte de å legge forbryterkortet på politiets bord, og samarbeide for å få oppklart alle raidene de hadde begått. Det viste seg at det startet høsten 2011 og bare ballet på seg de nærmeste ni månedene. Fra Birkebeineren skistadion stjal mennene to ATV,er. Deretter stjal de en snøscooter på Sjusjøen, mens en motorsykkel ble utbyttet i Hovemoen, der også andre fikk besøk av tyvene.

Flere hytteraid
Hytteraiderne mennene gjennomførte startet på Sjusjøen noen dager etter at Krokbua på Kanten i Lillehammer var brutt opp og tømt for 12 fiskestenger. Innimellom rakk karene et hytteinnbrudd i Ringebu, før de fortsatte med innbrudd på Sjusjøen igjen. Også et verksted i Ringsaker ble frastjålet kostbare hjelpemidler.
Rundt 10. juni i 2012 startet karene hytteraidet i Fåberg vestfjell. Hele 17 hytter ble brutt opp. I mange av hyttene fant tyvene ting å ta med seg, andre steder ikke.
– I hytta mi brøt karene seg inn ved å bryte opp døra. Det var ikke noe pent syn som møtte meg etter at jeg ble varslet om innbruddet, sier hytteeier Tom Karlsen til Byavisa.
Han forteller at tyvene tok med seg en samekniv, fiskestang og ei fiskeveske, samt et aggregat som Karlsen hadde lånt av en kamerat.

Er for jævlig
– Politiet ringte meg og ba meg komme til politistasjonen for å se igjennom alt tyvegodset de hadde beslaglagt hos tyvene. Jeg kjente straks igjen samekniven min. Navnet mitt var preget inn på knivbladet, forteller Karlsen.
– Det er for jævlig at folk kjører rundt på denne måten og bryter seg inn og stjeler fra hytter. Jeg blir forbannet, oppgitt og lei meg på en gang, sier Tom Karlsen. Han fikk egentlig først vite om innbruddsraidet gjennom et avisoppslag og dro straks til hytta og deretter til politiet.
For uten 17 innbrudd i hytter, begikk karene også innbrudd i et bolighus i Lillehammer, der både tv-apparat og annet ble stjålet. Litt før hadde karene vært innom Forsvarets Forsyningsavdeling i Hovemoen. Innimellom alt karene rakk over begikk de innbrudd i Røde Kors Hjelpekorps garasje på Nordseter og stjal 80 liter bensin og fiklet med en snøscooter som sto i beredskap i februar i 2012. Også en kjøredoning til Vingrom idrettslag ble testet med en kjøretur.
I Gropmarka ble det stjålet verktøy fra en gravemaskin.

Dømt for 37 forhold
De to karene er nå dømt for 16 grove tyverier, i det vesentlige i private hytter, boliger og næringslokaler. Videre omfatter dommen 12 forsøk på grove tyverier, også det flest i hytter, sju simple tyverier, ett brukstyveri og ett skadeverk. Karene et frifunnet for to tiltalepunkter om oppbevaring av stjålne gjenstander ved Strandtorget.
For begge karenes del bemerker retten at innbrudd i folks hytter er en klar krenkelse av den private sfære, noe som skaper engstelse og utrygghet. Det må reageres strengt mot slike masseinnbrudd, skriver retten. Den mener at mennene stjal for, og ødela for ca. 150.000-200.000 kroner. Bare 12 av ofrene reiste erstatningskrav mot karene, som er dømt til å betale ofrene ca. 35.000 kroner totalt.

– Ikke proffe
Retten mener at de to mennene ikke hadde planlagt raidene grundig, og at de ikke opptrådte profesjonelt under raidene.
Timgretten har dømt de to mennene til samfunnsstraff i 200 timer ­ og den nevnte erstatningen. Det er vektlagt som formildende at de har tilstått alt, og at de har samarbeidet med politiet etter pågripelsen. Begge mennene er tidligere bøtestraffet i vegtrafikksaker.
– Den straffen disse to har fått er jevngodt med å gjøre narr av oss som er blitt utsatt for deres virksomhet. Dette er latterlig lav straff. Karene burde fått en lengre fengselsstraff, sier Tom Karlsen, som har full støtte av andre ofre i dennee saken.

En tredjemann dømt
Tingretten har også dømt en tredje yngre lillehamring for tyverier, delvis sammen med andre. Han er dømt for tyveri av et motorsportssete i Vingrom og tyveri av verktøy fra ei skogsmaskin i Gropmarka. Videre er han dømt for å ha stjålet en snøscooter fra skistadion i Lillehammer, og kjørt med den i området. Han var sammen med de to forannevnte mennene ved noen tilfeller.
Tredjemann er dømt for å ha tatt en beltesykkel i Vingrom. I retten forklarte han at han dels var sammen med andre under forbrytelsene. Totalt er han dømt for fire forbrytelser, som han har erkjent.
Mannen er tidligere straffedømt i lagmannsretten for brudd på vegtrafikkloven. Dommen i den saken falt etter de nevnte forbrytelsene, slik at det nå er avsagt en etterskuddsdom.
Straffen for ham ble 30 dagers betinget fengsel med prøvetid på to år, og 5.000 kroer i bot. I sakene mot de tre mennene har retten vektlagt at mange av sakene er blitt to år gamle, og at det skyldes påtalemakten. Retten er kritisk til saksbehandlingstiden, for ikke å si liggetiden hos politiet, og det er formildende for de tre mennene.

%d bloggere liker dette: