Kommuneekspert er overrasket over enighet

Fosna-Folket.no

Geir Vinsand mener Ørland og Bjugn er den viktigste kommunesammenslåingen på Fosen.

– Jeg er overrasket og lettet over at de har blitt enige om en intensjonsavtale, er hans umiddelbare reaksjon når Fosna-Folket bringer ham nyheten.

Vinsand jobber som utreder i Nivi analyse. Han er regnet som en av Norges fremste eksperter på kommunestruktur, og satt blant annet på 1990-tallet sentralt i Christiansenutvalget som utredet kommune- og fylkesstrukturen i Norge.

– Kort avstand

Ørland og Bjugn har de siste årene forsøkt flere ganger å slå seg sammen. At de hittil ikke har lyktes, mener Vinsand er en tragedie.

– Det er så kort avstand mellom de to kommunesentrene. Ørland og Bjugn har mye å vinne på å samarbeide. Ørland har kampflybasen, mens Bjugn har de attraktive boligområdene. De to kommunene er sammen et kraftsenter på Fosen, sier han.

Tror på suksess

Vinsand påpeker at Bjugn og Ørland har et felles bo- og arbeidsmarked.

– Jeg tror en slik sammenslåing vil bli en suksess fra dag én. Dette er helt riktig, mener han.

Vinsand sier han også har vært positiv til en kystkommune med Ørland, Bjugn, Åfjord, Roan og Osen som én kommune.

– Dersom Ørland og Bjugn slår seg sammen, blir Åfjord, Roan og Osen stående igjen alene. Hvis Osen bestemmer seg for å være alene, mener jeg Åfjord og Roan som én kommune blir alt for lite.

Åfjord og Roan som én sammenslått kommune vil få om lag 4200 innbyggere.

– Det er ikke fremtidsrettet. Jeg registrerer at Ørland og Bjugn fremdeles har døra på gløtt til Åfjord og Roan, sier Vinsand.

%d bloggere liker dette: