Knekker eiendoms-kodene

BOLIGPRIS

Lurer du på hva huset du vurderte å kjøpe i forfjor faktisk ble solgt for, en ny tjeneste gir deg svaret – enkelt og helt gratis.

Tjenesten henter opplysninger fra Grunnboken, som er landets offisielle register over rettigheter på eiendom. Dette er veldig nyttig for boligeiere og for alle som vurderer å selge, og som enkelt kan sammenlikne med hva nylig omsatte tilsvarende boliger er solgt for. Gratis og veldig enkelt får du god informasjon om markedet.

Denne tjenesten fra 1881 imponerer. Det tar meg bare sekunder å finne leiligheten du solgte i 2003, til hvem og for hva, og samtlige senere omsetninger. Tjenesten viser solgte boliger, boligprisstatistikk og boligprisutvikling. Den er et «must» for alle boligkjøpere. Har du vært på visning på en gitt adresse, er det lett å finne hva andre i gården betalte da de kjøpte.

Hva er din bolig verdt?
En pekepinn på hva din egen bolig er verdsatt til, får du ofte ved å se hva naboen fikk for sitt hus.

Men hva boligene har vært solgt for, har inntil nå vært vanskelig å danne seg god oversikt over, selv om opplysningen er offentlig.

Men nå kan man følge overdragelser med verdi på fast eiendom og borettslag. Tjenesten danner et godt utgangspunkt for å beregne verdier på tilsvarende boliger/eiendommer.

Tjenesten gir deg tilgang til all tinglyst informasjon fra Grunnboken for fast eiendom og borettsandeler (omsetning for borettslag før 2006 er ikke tilgjengelig). Grunnboken er Norges offisielle register over rettigheter på eiendom.

Historiske transaksjoner
Tjenesten gir også brukeren mulighet til å søke på spesifikk adresse eller sted, eller navigere ved hjelp av et interaktivt kart. Og søket kan avgrenses på periode. Det er også mulig å se historiske transaksjoner.

Den er (heldigvis) ikke søkbar på navn, men på gateadresse og ved oversiktlige kart, der du lett finner boligen du vil sjekke.

Andelsboliger er registrert tilbake til 2006, aksjeleiligheter overhodet ikke, ettersom det her ikke er tinglysingsplikt.

Det er ett viktig forhold som du som undersøker boligpriser bør huske, og det er at fellesgjelden og om den er nedbetalt eller ikke, og om det er skader eller vedlikeholdsetterslep og ting som følger med, selvsagt er blant de tilleggsopplysninger som må tas hensyn til.

Alt i alt: For det store flertallet av boligeiere og boligkjøpere er dette et nyttig og enkelt verktøy.

Publisert først av Forbrukerrådet.no

%d bloggere liker dette: