Kan være lurt å kunne tidsstyre varmekablene og varmtvannet

Hytteavisen.no

Snart skal alle få nye strømmålere, som sender kontinuerlig informasjon til nettselskapet om hvor mye strøm du bruker. Samfunnsøkonomisk blir det da lønnsomt å forsøke å spre den totale strømbruken utover døgnet, og for å få til dette, vil prisene variere fra time til time.

Sannsynligvis vil prisen være høyest noen timer på morgenen og når folk kommer hjem fra jobb, for eksempel fra seks til åtte og seksten til atten. Og billigst om natta.

Kan være farlig

For å ta det siste først, fryktes det at mange vaskemaskiner vil komme til å jobbe mens eierne sover. Dette frarådes, da vaskemaskiner kan ta fyr.

Apropos brann, du er vel ikke en av dem som eier en av de brannfarlige varmtvannstankene som OSO etterlyser eiere til …? En av dem har allerede utløst en dødsbrann.

Oppvarming og varmtvann koster

Å varme opp hus og hytter krever mye energi, og derfor vil det være fornuftig å kunne tidsstyre varmeovnene. Det er enkelt, men kanskje ikke så lett å få til i praksis, siden det er nettopp til de allerede nevnte tidsrommene vi ønsker å ha det godt og varmt.

Har vi varmekabler, derimot, er det greiere, siden disse avgir varme lenge. I alle fall de tradisjonelle som er støpt ned i betonggolv. Disse er det derfor lurt å kunne tidsstyre, noe som i alle fall må være enkelt ved et nyanlegg. Så hvis du skal legge varmekabler i sommer, ta en prat med elektrikeren om dette. Det vil sannsynligvis være økonomisk fornuftig.

Å dusje er også dyrt, og for å unngå de dyre periodene kan det være hensiktsmessig å koble en tidsbryter mellom støpselet og kontakten. Men husk at klokka kan gå feil, særlig hvis det har vært strømbrudd.

Tjen penger på ditt eget kraftverk

Jo dyrere strømmen blir, jo mer fristende er det å tenke utradisjonelt. Det fins nemlig løsninger som gir deg gratis strøm i årevis, hvis du er villig til å ta installasjonskostnadene. Og du kan selge overskuddet på nettet.

Fikk strømprissjokk

Vi har tidligere skrevet om hytteeieren på Hvaler, som ble sjokkert da han fikk strømregningen. Han hadde bare vært ei natt på hytta den aktuelle måneden.

God og dårlig samfunnsøkonomi

Vi må anta at smarte strømmålere vil være samfunnsøkonomisk fornuftig, siden de vil bidra til å ta bort toppene i forbruket.

%d bloggere liker dette: