Kan bli påbudt med redningsvest fra 1. juli

Dagbladet.no

– Vi har flertall i Næringskomiteen for at det skal bli påbudt å ha på seg redningsvesten i småbåter mens båten er i fart, sier Else-May Botten som har fremmet et representantforslag på vegne av Arbeiderpartiet (AP).

Påbudet kan bli innført allerede fra 1. juli, og vil kunne påføre regjeringspartiene Høyre og Frp et nederlag. De kunngjorde i vinter at de ville gå mot et slikt påbud.

Vil redde liv
Else-May Botten mener et påbud om bruk av redningsvest i åpen båt i fart vil redde liv, og fremmer derfor forslag om en lovendring som innebærer at det innføres et slikt påbud. Påbudet skal gjelde alle fritidsbåter opp til åtte meter, mens kajakkpadlere er unntatt fra påbudet.
– I 2013 døde det 34 mennesker i fritidsbåtulykker på sjøen. Av disse var det hele 27 personer som ikke brukte redningsvest når ulykkene inntraff. Vi tror at vårt forslag vil være med på å redde mange menneskeliv på sjøen, sier Botten til Dagbladet.

I dag er loven slik at man skal ha like mange redningsvester ombord i båten, som det er person ombord. Ap vil nå ha vestene opp fra båten og på passasjerene.

– Det hjelper lite å ha redningsvester liggende i båten etter at ulykken har skjedd. Det har vært drevet mange holdningskampanjer opp gjennom årene, men det viser seg å ikke være nok. Dette handler om sikkerhet på sjøen og at folk skal overleve sommeren, sire Else-May Botten til Dagbladet.

Over 90 prosent av de som døde i 2013 på sjøen var menn, og nesten halvparten av disse var mellom 40 og 60 år.

– Menn over 40 år er dårligst til å bruke redningsvest, og det gjenspeiles også i ulykkesstatistikken. Nå trenger vi disse til å gå foran siom gode forbilder for sine barn og de som ferdes på sjøen. Dette forslaget har bred støtte fra flere båtorganisasjoner og Redningsselskapet, sier Else-May Botten.

Forslaget behandles i Næringskomiteen i dag, og skal behandles på stortinget 13. juni.

– Vi har flertall i komiteen, og på stortinget mangler vi støtte fra Sosialistisk Venstreparti (SV) og De Grønne for å få flertall. Jeg føler meg ganske sikker på at de er for best mulig sikkerhet på sjøen, men de vil nok bruke tida fram til 13. juni før de endelig bestemmer seg. Det blir veldig spennende å se, sier en engasjert Else-May Botten.

– Men trenger vi enda flere forbud?

– Med et lovpålagt påbud om å ha på vest blir det en enda tydeligere bestilling om at folk må ha på redningsvest når de ferdes på vannet. Noen i Næringsdepartementet har sammenlignet redningsvester i båt med det å ha på hjelm når man kjører i skibakken. Forskjellen er at på havet forsvinner man eller drukner, derfor vil vi ha et påbud om redningsvest, sier Botten til Dagbladet.

%d bloggere liker dette: