Kan bli bålforbud på Fosen

fire-1087426_640

Fosna-Folket.no

Brannsjefen vurderer å innføre bålforbud dersom værsituasjonen ikke endrer seg. 

Johan Uthus, brannsjef i Fosen brann- og redningstjeneste IKS (FBRT), mener at det ikke er utenkelig med en reprise fra ekstremsituasjonen i 2014. Da ble det utstedt totalforbud mot bruk av åpen ild i alle Fosen-kommunene i slutten av januar, som varte i rundt 20 dager.

Årsaken til den ekstremt store brannfaren i 2014 var langvarig tørke som førte til knusktørt terreng.

– Har berget

Dersom værsituasjonen fortsetter slik den er nå, med tilnærmet null nedbør og vind, vil terrenget bli tørt. Brannsjefen har merket seg at det rundt nyttår har vært mange gressbranner ellers i Midt-Norge.

– Vi har vært heldige og berget her ute, sier Johan Uthus.

Brannsjefen sier at det foreløpig ikke er unormale forhold når det gjelder skogbrannfare i FBRT-kommunene, men at dette kan endre seg raskt om ikke det blir væromslag.

Vurderer fra dag til dag

Fra 15. april til 15. september er det generelt bålforbud i eller i nærheten av skogsmark. Dét betyr at det i skrivende stund er tillatt å fyre opp bål i skogen, men det trenger ikke vare lenge om værsituasjonen ikke endres.

Ifølge værvarselet ser det ikke ut til å komme nedbør av betydning kommende uke.

– Er det aktuelt med bålforbud?

– Utvikler det seg videre, vil det nok være aktuelt. Det vil bli vurdert fra dag til dag, opplyser brannsjefen.

– Uavhengig om det blir utstedt bålforbud så er det fortsatt den som gjør opp bål i utmark som har det fulle ansvar, og som må vise aktsomhet, påpeker Johan Uthus.

– Fraråder all bruk av åpen ild utendørs

I 15-tiden mandag gikk Trøndelag brann- og redningstjeneste IKS (TBRT) ut med følgende melding på sin Facebook-side:

– Vi fraråder all bruk av åpen ild utendørs. Kulde, lite nedbør sammen med sterk vind og lite snø, gjør at en brann i lyng og kratt lett kan komme ut av kontroll, skriver TBRT, som inkluderer Fosen-kommunene Leksvik og Rissa.

%d bloggere liker dette: