Ikke bruk høytrykksspyler !!!

2013-04-09 av Tom Brodin hytteavisen.no

Mange faller for fristelsen og vasker vekk svertesopp, grønske og annen skitt fra hytteveggen ved hjelp av høytrykksspyler. Andre er naturlig skeptiske og er redde for det voldsomme trykket.

2000x2000veggvask

Hvis du bare skal vaske og ikke male etterpå, kan helt vanlig oppvaskmiddel være vel så bra som et kraftig spesialmiddel.

Det er smart å la være, mener Mesterhus, som kommer med en advarsel mot bruk av høytrykkspyleren på ytterkledningen – terrassevaskeren også, forresten.

Kan bli fuktskader

Grunnen er at den kraftige vannstrålen kan trenge inn bak kledningen og føre til fuktskader. For egen regning legger til at vi mange ganger har stusset veldig på at folk har våget å male veggene ganske kort tid etter en såpass brutal behandling.

Oppvaskmiddel kan være vel så bra

Mesterhus anbefaler heller ikke å bruke dyre spesialmidler når vi skal vaske hus- og hyttevegger. De viser til svenske forskere som mener at et vanlig flytende håndoppvaskmiddel er like effektivt.

Men når huset skal males, bør det brukes et kraftig rengjøringsmiddel med høy pH som matter malingen. Da kan det også være behov for å spraye soppdreper på veggen og la det tørke etterpå.

Mesterhus anbefaler følgende når du skal vaske, men ikke male:

  • Spray vaskemiddel fortynnet i vann på veggen nedenfra og oppover.
  • La middelet virke noen minutter før du går over med en halvstiv børste eller kost for å komme til i alle fordypningene. Det er viktig alltid å vaske nedenfra og oppover for å unngå såkalte vaskestriper og skjolder.
  • Vaskemiddelet fjernes ved å skylle rikelig med hageslange ovenfra og nedover. Og altså – IKKE BRUK HØYTRYKKSSPYLER.
  • Det er viktig å unngå å vaske i direkte solskinn, og veggen skal holdes våt under hele vaskeprosessen.
%d bloggere liker dette: