– Her raste Hilde i 236 km/t

Adressa.no

Trønderenergi gjorde saftig vindmåling på Bessakerfjellet.

Lørdag kveld ble vindhastigheten på det meste målt til 65 m/s eller 236 km/t på Bessakerfjellet i Roan.

– Det er den nest høyeste målingen vi har gjort på Bessakerfjellet. Den høyeste målingen ble gjort i 2008. Da målte vi 68 m/s, forteller kommunikasjonssjef Kjell Dahle i Trønderenergi til adressa.no.

Stoppet møllene
Målingen ble gjort på toppen av en vindmølle, som står 60 meter over bakken. Man skulle tro denne vinden ga ekstra kroner i Trønderenergi-kassa, men slik er det ikke.

– Vindmøllene stopper når vinden når 30 m/s, så alle vindmøllene sto stille i en lengre periode, forteller Dahle.

Ingen av vindmøllene fikk skader i den sterke vinden.

Forsker Jostein Mamen ved seksjon for klimainformasjon hos Meteorologisk institutt har regnet hva vindstyrken var på bakken.

– Ved å bruke formelen angitt her på Wikipedia, kom jeg frem til en vindstyrke på 50,3 m/s. Men, det er naturligvis usikkerhet her. På den andre siden stemmer det godt med vindkastene på Nordøyan, som var 51 m/s. Høyden på Bessakerfjellet er snaut 400 meter. På Juvvasshøe (i snaut 1900 meters høyde) ble det målt til 52,7 m/s, riktignok på formiddagen lørdag, skriver Mamen i en e-post.

Orkan
Statsmeteorolog Kristen Gislefoss forklarer at man vanligvis måler vindstyrken ti meter over bakken.

– Man får litt forsterket vind over ti meters høyde, fordi det blir mindre friksjon mot bakken. Men dette er fortsatt sterk vind. Grensa for orkan er 33 m/s, sier Gisefoss.

%d bloggere liker dette: