Hender det at du er plaget med lukt fra sluket? Det kan du ordne lett

Hytteavisen.no

Hvis du har hytte av det moderne slaget, er det ikke utenkelig at du til tider er plaget med vond lukt fra slukene når du kommer tilbake til hytta etter en periode. I alle fall hvis du også har varme i golvet. 

Grunnen er at vannet som står i slukene fordamper. Dermed blir det direkte luftforbindelse til septiktanken, med det luktubehaget det fører med seg.

Danner seg ei lufttett hinne som forhindrer fordamping

Problemet er enkelt å løse. Når du regner med at du skal være så lenge borte fra hytta at det kan bli et problem, heller du litt matolje i sluket. Oljen er lettere enn vann og legger seg som ei beskyttende hinne over vannet, som ikke fordamper. Dermed blir den vonde lukta der den skal være i stedet for å forpeste hytta.

Uproblematisk

Når du er tilbake på hytta og det renner vann gjennom sluket, vil mesteparten av oljen forsvinne, så du må gjenta operasjonen neste gang du tror det vil være nødvendig.

Dersom du tror dette betyr at det er fritt fram for å helle fett i avløpsrørene, tar du feil. I tillegg til at det kan tiltrekke seg rotter, kan det føre til tette rør, noe du kan lese om her.

Husk også at nå vinterstid må vi huske på at vannrørene ikke fryser. Det kan få store konsekvenser.

Bra og dårlig fett

Hvorfor er det sånn at noe fett helt greit kan brukes som nevnt ovenfor når annet fett helt klart frarådes i avløpsrørene våre?

Grunnen er at matoljene stort sett består av umettet fett, som renner greit unna, mens de mettede fettsyrene ikke gjør det, men fester seg på rørveggene når de blir nedkjølt.

Direkte sammenlignbart med blodårene våre

Du har sikkert hørt det før at noe fett er sunt for helsa vår, mens annet er direkte helseskadelig. Det har med nøyaktig det samme å gjøre, at mettet fett setter seg fast i blodårene våre, mens umettet ikke gjør det.

Så det fettet som er flytende i romtemperatur, kan du trygt bruke i maten, mens du skal være mer forsiktig jo fastere det blir.

%d bloggere liker dette: