Har tilbakelagt over 400 konserter

Fosna-Folket.no

Bøgdabråk fra Åfjord og Roan har en fanskare som strekker seg langt utenfor halvøyas grenser. Nå er bandet nominert til årets hovedpris i kultur.

– Kødder du? Herregud, det hadde vi aldri forventet, sier en svært overrasket Leif Inge Hopstad, vokalist i Bøgdabråk, da han får høre nyheten om at bandet er en av kandidatene til å vinne Fosenprisen 2016 i kultur.
Bandet har siden oppstarten for 15 år siden gitt ut tre album og spredt trøndersk feststemning på over 400 spilte konserter.

– Kjempestas
– Vi har aldri vært nominert til noe slikt før, så det er kjempestas. Det er vi evig takknemlige for, sier Hopstad.   
Bandet, foruten Hopstad på vokal, består av Tom Andre Grande på gitar, Morten Lerstad på bass, Knut Landsem på tangenter og Robert Myrhaug på trommer. En litt tilfeldig sammensatt gjeng, ifølge Hopstad, som har funnet sammen gjennom venners venner og jungeltelegrafen i Roan.
– Vi har blitt en sammenspleisa kompisgjeng som liker å holde på med musikk og ha det artig sammen, sier Hopstad.

USA-inspirert musikk
Bøgdabråk har en travel sommer foran seg, med spillejobber booket på Utihavet-festivalen på Mausund, Hasselvikdagen i Rissa og Kystfestdagene på Lysøysund.
– Det er dette vi liker aller best: Å dra ut og spre musikken vår til flest mulig, sier Hopstad.
Ifølge han blir det alltid god stemning når Bøgdabråk spiller opp til ekte trønderfest, blant annet med låter som «Dæ æ håpe på», «Sånne kara» og «Hattkaill».
– Vi spiller en blanding av country og rock, inspirert fra USA. Det pleier å slå an veldig godt hos publikum, forteller Hopstad.

Allsang fra første strofe
Bandet både skriver og komponerer egne låter, og synger på dialekt. Selv om trønderkulturen står sterkt både i tekst og sjanger, har imidlertid musikken deres slått an også andre steder i landet.
– Jeg husker spesielt godt en konsert vi spilte i Kongsberg for rundt tre til fire år siden. Allerede på første strofe stod publikum og sang med. Det var helt sinnsykt.
– Vi har nok en større fanskare enn vi tror selv, sier Hopstad.
Å høre at et stort publikum synger av full hals til nettopp deres låt, er ifølge vokalisten noe av det artigste med å spille i band.
– Det er noe helt spesielt med det. Man får et slags adrenalinkick.

Til nye høyder
Og slike opplevelser ønsker bandet flere av. På sikt håper de nemlig at de kan leve av musikken sin.
– Vi ønsker å ta bandet til nye høyder. For å klare det trenger man en ordentlig hit. De tre minuttene kan bety himmel eller helvete. Men hva som blir en hit og ikke er det folket som bestemmer, sier Hopstad og påpeker at det er en tøff bransje.
Bandet er nå i gang med å lage nye låter, og kanskje ruger de på akkurat sin store hit.
– Akkurat nå er vi på skrivestadiet, og så blir det innspilling i studio etter hvert, sier Hopstad, som ikke utelukker at en eventuell Fosenpris kan bli brukt til å finansiere nettopp dyrebar studiotid.

– Storkoser oss
Alle bandmedlemmene er opptatte på hver sin front, med fulltidsjobb, familie og andre forpliktelser. Det kan av og til medføre noen utfordringer med logistikken, men fortsatt får gjengen i Bøgdabråk klemt inn tid til å lage nye låter og dyrke lidenskapen sin.

– Vi gjør det fordi vi storkoser oss på scenen, når vi spiller opp til fest og publikum synger med.

%d bloggere liker dette: