Håper på svensk stans

DN.no

Stengning av fire svenske atomkraftverk kan redde vindkraft­prosjektet på Fosen, tror Statkraft-sjefen. Hans svenske kollega håper det får kraft­prisen opp. 

Det har stått adskillig strid om de digre vindparkene som er planlagt ved utløpet av Trondheimsfjorden. Storeier Statkraft trakk seg i sommer fra prosjektet, noe som fikk rikspolitikerne til å true med å trekke tilbake egenkapital. Nå utreder Statkraft og partnerne prosjektet på nytt.

– Vi håper det kan bli tatt en investeringsbeslutning i første kvartal for vindkraftprosjektet på Fosen. Jeg tror det er realistisk å gjennomføre, men det krever full lønnsomhet, sier Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen.

Denne uken har han vært i Davos for å diskutere kraftbransjens utfordringer med internasjonale kolleger.

Ett stort håp

Hele Fosen-prosjektet koster 10 milliarder kroner å bygge ut og vil kreve flere milliarder i nettinvesteringer. Med dagens lave kraftpriser er det vanskelig å forsvare, selv med subsidiene som blir vindkraft til del. Statkraft har likevel ett stort fremtidshåp.

– Innen prosjektet står ferdig i 2020, skal det stenges fire atomkraftverk i Sverige. 20 TWh faller da ut av markedet. Vindkraftprosjektet er på 3,4 TWh. Vi tror kraftprisene etter 2020 blir høyere enn i dag, sier Rynning-Tønnesen.

Torsdag var han i møte med blant andre Magnus Hall, konsernsjef i svenske Vattenfall. Svenskene har i årevis hatt store planer om å stenge atomkraftverk, men har i praksis slitt med å gjøre det. Hall bekrefter nå stengningsplanene i Sverige.

– Vi skal stenge to av våre syv, så vi vil ha fem igjen. Det vil påvirke markedsbalansen. Men om man ser på forward-prisene akkurat nå, hender det ikke spesielt mye. Markedet må komme bedre i balanse, ettersom vi har bygget mye fornybart. Konsumet har gått ned. Det er ikke så rart prisen er der den er, sier Hall.

– Det er en kjempebekymring for oss.

Store muligheter

Rynning-Tønnesen er likevel ikke så bekymret som norske oljekolleger i Davos er. Han vil gjerne investere stort. Det er ikke bare lave kraftpriser som holder ham tilbake. Selskapet har også måttet kutte i sine investeringsplaner fordi staten tok ut fem milliarder kroner mer i utbytte enn planlagt for å saldere statsbudsjettet for 2016.

– Statkraft har flere lønnsomme investeringsmuligheter vi kan gå inn i, enn vi har kapitalbase til å gjennomføre, sier han.

– Vi ser store muligheter i både Sør-Amerika og Asia. Statkraft kan vise til god avkastning på vår internasjonale satsing gjennom mange år og vi har potensial til å være en investeringsmotor i det grønne skiftet.

%d bloggere liker dette: