Fram med hagemøblene

couple-690948_1280

Er det farlig.no

Det er tid for å nyte sola i hagen eller på verandaen. Her får du tips og råd om miljøvennlig innkjøp og vedlikehold av hagemøbler og terrassebord.

Når du kjøper nytt:

Spør etter lovlig opprinnelse

Det finnes over 60 arter tropisk tømmer på markedet i Norge. Hagemøbler i norske butikker kan for eksempel være laget av teak, merbau, nyatoh (kan være hvitmalt), akasie (kan være hvitmalt), eukalyptus og keruing. Ulovlig hogst av tømmer er en av hovedårsakene til at regnskogen ødelegges.

Fra våren 2015 er det krav om at alle produsenter, importører og forhandlere må forsikre seg om at tømmer og treprodukter de bruker og selger, stammer fra lovlig hogst (tømmerforordningen). Dette gjør det enklere for deg som forbruker å unngå å kjøpe treprodukter fra ulovlig hogst. Den eneste måten du kan være helt sikker på at hagemøblene dine ikke bidrar til å ødelegge regnskogen, er imidlertid å unngå tropisk tre.

Produkter som er laget av truede arter, som for eksempel asiatisk ramin, søramerikansk mahogny og enkelte arter rosentre, skal ha et sertifikat (CITES-tillatelse) fra opprinnelseslandet når de tas inn til Norge. Du har rett til å få se denne tillatelsen dersom du vurderer å kjøpe et produkt laget av en CITES-art.

FSC er en organisasjon som jobber mot avskoging og ulovlig hogst. FSC-merkede produkter er en indikasjon på at de stammer fra lovlig hogst.

Gode alternativer

Velg gjerne hagemøbler av nordiske tresorter som gran, furu, bøk og bjørk. De tåler å stå ute i vær og vind, men krever mer behandling enn møbler av tropiske tre for ikke å råtne. Olje, beis, lakk eller maling vil kunne forlenge levetiden til treverket. Det finnes mange typer svane- og blomstmerket maling, lakk og beis på markedet.

En annen ting du kan ta med i betraktningen når du skal kjøpe nytt, er at nordisk og europeisk tre har kortere transportavstander enn transport av tropisk tre.

Hvis du liker den mørke fargen som mange tropiske treslag har, er kirsebær et godt alternativ eller hevea (gummitre), en tropisk tresort som regnes som miljømessig ok. De fleste bambusartene er miljøvennlige og holdbare treslag som vi trolig kommer til å se mer til.

Det fins også hagemøbler av aluminium og resirkulert plast med trestruktur som er så å si vedlikeholdsfrie.

Kunstig rotting

Hagemøbler i kunstig rotting er blitt populært. De lages av plaststoffer som PVC, polypropylen og polyetylen. De dyreste møblene er gjerne av polyetylen, som er det mest solide av plastmaterialene. De billigste møblene lages gjerne av PVC som er miljømessig omdiskutert fordi slik plast kan inneholde verstingstoffer som kadmium og bly, og fordi det kan dannes dioksiner ved forbrenning.

Trykkimpregnert tre

Trykkimpregnert tre er trevirke som er satt inn med kjemikalier for å hindre råte. Tidligere var dette trevirket CCA-impregnert, det vil si at det inneholdt verstingstoffene krom og arsen i tillegg til kobber. I dag er det forbudt å bruke arsen og krom i trykkimpregnert trevirke til forbrukere. Trykkimpregnert tre er i dag vanligvis satt inn med kobberholdige kjemikalier. Disse kjemikaliene er såkalte biocider. Forbrukere skal få informasjon dersom produkter de kjøper, for eksempel hagemøbler, inneholder biocider.

OBS: Skal du kvitte deg med de impregnerte hagemøblene eller terrassematerialene?

  • Lever det til kommunens avfallsmottak for impregnert trevirke.
  • Impregnert trevirke må ikke brennes fordi materialene kan utvikle svært giftig røyk, støv og aske.

Alternativer til trykkimpregnert tre

Kebony er furu impregnert med en væske utvunnet av rester fra mais- og sukkerproduksjon. Holdbarheten er omtrent på nivå med trykkimpregnert tre. Kebony leverer blant annet terrassebord og bordkledning. Kebony-trevirke er svanemerket.

Termotre er varmebehandlet tre. Trevirket er et godt alternativ til tropisk trevirke og kobberimpregnerte materialer. Det er godt egnet for de som ønsker vedlikeholdsvennlige materialer som samtidig tilfredsstiller estetiske krav. Lunawood er svanemerket termotre.

Lerk er et treslag som har naturlig beskyttelse mot råte. Det importeres fra Sibir og selges i dag på mange byggevarehus.

Kjerneved av furu har en naturlig beskyttelse mot råte. Kjerneved kan du få kjøpt ved en del små sagbruk rundt om i landet. Oversikt finner du hos Norsk Bygdesagforening.

Det finnes flere typer svane- og blomstmerket holdbart trevirke på markedet.

Vedlikehold:

Møbler som står utendørs, krever ekstra vedlikehold. Passer du godt på hagemøblene vil de kunne holde seg pene og solide i mange år.

Hvis du har mulighet, kan du stille dem under tak når du ikke bruker dem og sette dem vekk eller pakke dem inn om vinteren. På den måten forenkler du vedlikeholdet, og skåner miljøet og helse for rensemidler som kan inneholde problematiske stoffer.

Før vinteren bør utemøblene rengjøres med mildt såpevann og tørkes godt før de settes bort på et tørt, ikke for varmt, sted. Når du vasker hagemøbler, kan du for eksempel bruke grønnsåpe som er et miljøvennlig og billig alternativ til spesialprodukter. Husk at du kan kjøpe svanemerket grønnsåpe.

Rengjøringstips:

  • Bruk grønnsåpe. La grønnsåpen trekke inn ca. et døgn hvis skitten ikke vil av.
  • Hvis du må bruke spesialmidler så pass på at barn ikke får tak i dem. Sjekk barnesikringen på trerensemidlene før du kjøper dem.
  • Lever emballasje med rester av rensemidler til mottak for farlig avfall.
%d bloggere liker dette: