Forskerens miljøvennlige grilltips

Gemini.no

Les hvorfor du bør grille sild og makrell i sommer. Her får du også kokkens grilltips.

Skal du velge noe miljøvennlig å legge på grillristen i sommer? Velg sjømat. Gjerne sild og makrell, er tipset til SINTEF-forsker Erik Skontorp Hognes.
Burans oppskrift på helgrillet sild

4 porsjoner

4-8 sild (avhengig av størrelsen)

1 sitron

1/2 bunt dill

noen dråper eddik

salt og pepper

Rens silden innvendig og skyll godt.

Skrap fisken fra hode mot hale for slim og fra hale mot hode for skjell. Tørk godt av med kjøkkenpapir.

Drypp en dråpe eller to med eddik i hver fisk og gni godt inn med salt og pepper.

Legg en dillkvast og en sitronskive i hver sild.

Grill herligheten på direkte varme 4-5 min på hver side. Bruk gjerne en fiskerist.

Server med potetsalat med sitron eller bare nykokte småpoteter og smør.

Drikkeforslag: Austmann singlehop IPA.

– Norsk sjømat er generelt miljøvennlig, og sild og makrell er kanskje det aller beste du kan spise for miljøet, mener han.

Bare gode grunner

– Nordmenn er jo gærne etter å grille. Av alle små ting vi kan gjøre for klimaet i hverdagen er kanskje det aller letteste å erstatte rødt kjøtt med sjømat, mener Hognes, som minner om at 14 prosent av klimautslippene kommer fra matproduksjon av husdyr.
Hognes lister opp flere gode argumenter for å velge akkurat sild og makrell

Burans oppskrift på helgrillet makrell
4 porsjoner

4 ferske makrell (à 300 gram)

1 rødløk, i skiver

4 kvaster timian

3 ss rapsolje

salt og pepper

2 økologiske sitroner, delt i to

Rens fisken nøye innvendig, skyll godt og tørk med kjøkkenpapir.

Skjær pene snitt i makrellskinnet, litt på skrå og ikke for dypt. Det gjør det lettere å få sprøtt skinn.

Gni fisken godt inni og utenpå med salt og pepper. Fyll med løk og timiankvaster.

Surr gjerne med hyssing eller tynn ståltråd for å holde fyllet inni fisken. Eller bruk en fiskerist.

Pensle fisken med en nøytral olje og grill herligheten på høy varme på den ene siden av grillen. La den ligge til den slipper risten. Det går ganske fort, men snur du den for tidlig vil skinnet henge igjen.

Grill så på den andre siden. Når begge sider har fått en herlig grillfarge legg den på den kalde sonen av grillen.

Legg gjerne på lokk og la fisken steke ferdig på indirekte varme i 6-7 min.

Grill sitronene ved å legge de med snittflaten ned i 2-3 min. De grillede sitronene presses over fisken ved servering.

Server med tilbehøret du liker.

Drikkeforslag: Rosa bringebærøl fra Kinn.

Kortreist

Det er kortreist mat, med gode bestander langs hele den norske kysten.

Ettersom de vandrer i enorme stimer er det enkelt å fange mye på en gang. Det gjør at det brukes lite drivstoff sammenlignet med fangst av annen fisk.

En ekstra bonus er at det er noe av det sunneste du kan spise. Dette er fisk med høyt innhold av omega3 og lite miljøgifter.

Undervurdert matfisk

I tillegg er sild og makrell undervurdert matfisk, synes Hognes.