Fnyser av byfolks arbeidsmoral

dn.no
Bygdefolk står på og jobber mye mer enn byfolk, ifølge fire bedriftsledere i gasellekommunen Roan. 2.740 gründere har skapt gasellebedrifter i år. Det er flere enn på tre år.

Det kakles inne hos Nilssen Hønseri i Roan. I de fire fjøsbygningene tripper 30.000 høner. De verper for Remas kunder i Midt-Norge.

På pauserommet sitter fire av de mest vellykkede næringslederne i Roan og forteller at de har lykkes til tross for smale, skrale og rasfarlige veier. Og selv om kommunen har satset mest i den andre delen av Roan, i Bessaker, ifølge kvartetten.

– Du må skrive at vi har lykkes til tross for politikerne og kommunen, ikke på grunn av, sier daglig leder Wenche Kristiansen i Nilssen Hønseri.

Det sier hun vel vitende om at Roan kommune har bygd to av hønsehusene som Nilssen Hønseri holder til i, for så å leie dem ut til hønseriet for kostpris.

«Må gjøre det selv»
Det bor knapt tusen innbyggere i Roan, kommunen hvor Chess-gründer Idar Vollvik kommer fra. Sørtrønderkommunen har samtidig landets neste høyeste tetthet av gasellebedrifter (vekstbedrifter), fordelt på antall innbyggere. Kun Værøy kommune i Nordland ligger foran.

De fire på pauserommet leder hver sin gasellebedrift, og har dermed sin del av æren for det.

– Hva er hemmeligheten?

– Vi jobber for å skape noe, det handler ikke så mye om penger. Skal det skje noe, må vi gjøre det selv. Og om klokken er fire går vi ikke hjem. Det blir en livsstil, sier Kristiansen.

– Folk i utkantene har en helt annen innstilling til det å jobbe enn folk i byene, det er jeg helt sikker på, sier Roger Sørgård, som er eier og daglig leder i lakseslakteriet Kråkøy slakteri.

På lønningslista har slakteriet mange som kommer fra land øst i Europa.

– Vi får ikke tak i nok folk lokalt. Arbeidsoppgavene er vel heller ikke utfordrende nok for alle, legger han til.

Bondeglad
Kristian Nilssen, som leder og eier entreprenøren Roan Maskin er ikke i tvil om at arbeidsmoralen er en helt annen i Roan, enn i storbyene.

– I byen går folk hjem klokken fire, samme om det ryker og fyker, her gjør vi oss ferdig. sier han.

Eier og sjef i Øverdal og Bye Byggeservice, Roar Øverdal, vil helst kun ansette bondesønner- og døtre.

– Personer som er oppvokst på gård kan ikke verdsettes i penger. Det går ikke an å sammenligne dem med folk som er oppvokst i byggefelt. Det blir som natt og dag.

– Du mener du kan merke om en ansatte har vokst opp på gård eller i byggefelt?

– Ja, ja. De som kommer fra gård har en annen holdning, de er vant til å jobbe til de er ferdige. De trenger ikke klokke, sier Øverdal.

Bye og Øverdal Byggservice har de siste fem årene nesten tredoblet inntekten, til knapt 16 millioner ifjor.

Resultatet er samtidig neste firedoblet, til 1,3 millioner kroner. Mye av hemmeligheten ligger i satsing på taktekking. Bye og Øverdal flyter også på aktiviteten på og utenfor gjerdet på den nasjonale jagerflybasen på Ørlandet.

Veitrøbbel
– Hvor stor skal dere bli?

– Vi skal ikke vokse raskere enn at vi har begge føttene på jorda, en ny arbeidsplass i året er bra. Vi har holdt på i 16 år, og har 17 ansatte, så vi følger skjema, sier Øverdal.

For Kråkøy slakteri blir 2013 en nedtur. Mattilsynet har nektet de to store oppdrettskundene Måsøval på Frøya og Refsnes Laks i Åfjord, å slakte så langt nord som i Roan, i frykt for at smitten skal spre seg.

En lukket ventemerde blir trolig løsningen. Om få dager får Kråkøy igjen slakte, og utsiktene for 2014 er dermed gode.

Vekst blir det heller ikke for Roan Maskin i år, men daglig leder Kristian Nilssen ser lyst på fremtiden – bare det blir bedre vei. I sommer var Roan isolert i 12 dager.

– Kommer det en utlending med lastebil som får problemer på vinterføre blir veien fort stengt et par timer, sier Sørgård i Kråkøy slakteri.

– Det går ut over oss også, vi får ikke eggene avgårde, sier Kristiansen, som så langt i år har hatt en vekst på åtte prosent.

– Jeg har regnet ut at verdiskapningen i Roan passerer 150 millioner kroner i året, og da er det mye som ikke er med. Synes ikke storsamfunnet det er nok til å satse på oss, og gi oss ordentlig vei? spør Kristiansen.

%d bloggere liker dette: