Får rent drikkevann etter ett år

NRK.no

Siden 26. mai i fjor har folk på Sumstad i Roan hatt forbud mot å drikke vann fra springen. I månedsskiftet mai-juni kan de igjen få skikkelig drikkevann.

Vannet på Sumstad hadde for høyt blyinnhold til at det kunne drikkes, og siden i mai i fjor har Roan kommune lagt ned drikkeforbud. Men nå har man boret og funnet rent og fint kildevann.

Grunnboringer

– Ja, vi har foretatt grunnboringer og funnet mer enn nok vann som er tilstrekkelig rent, sier Roan-ordfører Jan Helge Grydeland til NRK.

Det var Mattilsynet som fant for høyt blyinnhold i vannet til de om lag 50 beboerne på Sumstad våren 2014. Dermed ble det altså lagt ned forbud mot å drikke vann fra springen. Siden er det blitt lett etter nytt drikkevann.

– Nå ser vi for oss at vi får en hasteløsning på plass i månedsskiftet mai-juni slik at abonnentene får vann i springen igjen. Men tidspunktet er litt usikkert, så jeg må ta et visst forbehold om det, sier Grydeland.

Henter inn anbud

Deretter må en mer permanent løsning på plass med blant annet et nytt bygg.

– Akkurat nå er vi ferd med å innhente anbud til dette arbeidet, og jeg vil samtidig rose innbyggerne på Sumstad for at de har vært så tålmodige med kommunen i denne saken. Men nå blir det godt drikkevann igjen, lover Roan-ordføreren.

%d bloggere liker dette: