Et godt tau gir deg uante krefter

Hytteavisen.no

Noen ganger, som for eksempel når vi skal fjerne et tre med rota, eller flytte en stein på hyttetomta, er det ikke sikkert vi har akkurat det utstyret vi trenger. Men et solid tau har vi kanskje ett eller annet sted.

Vi skulle så veldig gjerne ha flyttet en stein, og da kommer vi gjerne langt med et spett og noen andre steiner.

Denne er imidlertid på rundt et halvt tonn, har en form som gjør at den er vrien å tippe i den retningen vi gjerne vil ha den, i tillegg til at det vil bli veldig mye spaing for å få det til.

Så den enkleste løsningen blir å dra den på svaberget som ligger i rimelig dybde under jordsmonnet.

Vær forsiktig!

I tillegg til et tau trenger du noe som er stort og solid nok til at det blir stående når superkreftene begynner å virke.

Hvis du bruker et tre du har tenkt til å spare, må du sikre stammen på en måte så du ikke ødelegger barken med tauet.

Så er det bare å feste eller legge tauet rundt det du skal trekke, finne en SOLID kjepp eller lignende og snurre nesten så mye du orker. Da blir det et skikkelig drag i tauet.

Så må du låse kjeppen så tauet ikke snurrer tilbake. I tilfellet vårt passet det veldig godt med et greip. Se hovedbildet.

NB! Vær forsiktig. Det er store krefter i sving, og hvis det begynner å snurre tilbake, er det bare å glemme å stoppe det.

Tau + spett = suksess

I tilfellet vårt var det for mye motstand fra underlaget, så vi måtte bruke spettet også. Men bare for å lette litt på det svære beistet av en stein for å minske friksjonen.

Da viste det seg at det var ganske fort gjort å få steinen dit vi ville, nemlig ned i ei nygravd grøft som skal ta unna den økte nedbøren, og som steinsettes så den ikke så lett blir fylt igjen.

Høy stamme er viktig

Når du skal fjerne et tre med røttene, er det viktig å beholde tilstrekkelig høyde på stammen, gjerne et par meter for å få skikkelig moment.

Så bruker du vekselvis spade, øks og ei gammel, dårlig sag. Da er det ikke vanskelig å få det bort.

Vi har også fjernet en poppelhekk på denne måten en gang. Det gikk veldig greit.

Men det var viktig å sørge for at de to siste var omtrent like solide, så ikke den sprekeste skulle stå igjen til slutt.

Så var det om å gjøre å svekke røttene til de to poplene omtrent i takt.

Se bildeserie hos Hytteavisen.no

%d bloggere liker dette: