Denne vinteren vil hundrevis av nordmenn få vannskader i hyttene sine. Det koster dem millioner av kroner.
Men med et enkelt håndgrep kan svært mange av skadene unngås: Ved å skru av vanntilførselen når sommerhuset eller sesonghytta stenges for vinteren.
I 2013 ble det innmeldt 4.535 vannskader på hytter til norske forsikringsselskaper, ifølge Finans Norge. Det er en økning på 32 prosent i forhold til året før.
Erstatningsutbetalingene utgjorde vel 191 millioner kroner, og det er en økning på 28 prosent i forhold til 2012.
– Mange hytter stenges og brukes ikke igjen på mange måneder, kanskje ikke før til jul eller i vinterferien kommer, sier Sigmund Clementz, kommunikasjonsrådgiver i forsikringsselskapet If.
– Vi har tilfeller av vannskader i hytter som har stått uten besøk fra sen sommer og helt til påske. På den tiden kan et vannrør som er lekk gjøre stor skade.
Vann i veggen
De neste helgene blir mange sommer- og fjellhytter stengt av for vinteren.
– Er det én ting du bør huske før du setter deg bilen for å dra hjem igjen, så er det å skru til stoppekranen, sier Clementz.
Andelen norske hytter som står månedsvis uten tilsyn, er trolig høy.
Skjeler vi til Sverige, er det 28 prosent som ikke ser til hytta i det hele tatt i løpet av vinteren, ifølge en spørreundersøkelse If gjennomførte der for tre år siden.
– De to vanligste feilene er at folk glemmer å stenge av vannet og ikke setter på nok varme i rom hvor det er vannførende ledninger. Vanninstallasjoner mot yttervegger er særlig utsatt. De blir dessverre ofte bygd inn for å skjule rørene, og så glemmer man at de er der og setter ikke på tilstrekkelig varme, sier Clementz.
Husk utekranen
De største skadene skjer i moderne hytter med høy standard. Det er de som har de største vanninstallasjonene.
En tredje gjenganger er at hytteeieren glemmer vannet på utsiden.
– Koble fra hageslangen og tøm utekranen. Hvis krankoblingen ikke er tatt av, kan krana fryse og gjøre stor skade på innsiden av hytta, sier Sigmund Clementz i If, som råder alle hytteeier til å stenge av vannet dersom hytta forlates i mer enn tre døgn.
Slik unngår du vannskader:
- Det aller viktigste: Steng av hovedvannkrana. Da begrenses skadene om rør eller annet skulle fryse i stykker og forårsake lekkasje.
- Åpne alle alle vannkraner etter at hovedvannkrana er stengt, selv om du har varme på for å ha en viss lunk innendørs.
- Beskytt alle vannlåser mot frost, det vil si vask, sluk og vannklosett. Dette gjør du ved å helle frostvæske i vask og klosett, la væsken renne ned.
- Tøm varmtvannsberederen for å unngå at den fryser.
- Husk utsiden: Ta av slange, sørg for at utekraner er ordentlig tømt. Gardenakobling skal av.
- Rens takrennene. Blir de tette, kan smeltevann finne veien inn i hytta.
- Plasser avledningsrenner ut fra nedløpsrennene for å lede regnvann bort fra hytta.
- Sjekk innom hytta i ny og ne.
(ANB)
Du må være logget inn for å legge inn en kommentar.