– Det vil ta noen dager før veien kan åpnes

Fosna-Folket.no

Fjellklatrerne må boltre fast usikkert fjell, før de kan fortsette renskingen av fjellsiden over fylkesvei 14 i Berfjorden i Roan.

– Vi har nå avsluttet arbeidet for i dag. Det vil ta noen dager før veien kan åpnes for trafikk igjen, sier kontrollingeniør Lars Arne Lien i Statens Vegvesen.

Dårlig flyvær

Det var tirsdag det gikk et større ras over fylkesvei 14 i Berfjorden sør for Roan sentrum. Veien ble umiddelbart stengt. Tirsdag ble det bestemt at fjellsiden 100 meter over veibanen må renskes for løsmasser og stein. Tåke har hittil forhindret et helikopter i å frakte nødvendig utstyr til toppen av fjellet. Torsdag ble en del sikringsutstyr samt spett båret opp av tre brannmenn. Dermed kunne fjellrenskingen ta til fredag.

Rappellering på fjellsiden

Tre fjellklatrere fra firmaet Implenia utfører den mildt sagt luftige jobben.

– Vi har tre mann på toppen. De fester tauene på toppen, så rappellerer de seg nedover fjellsiden. Tauene er festet i en såkalt taumoped på toppen. Dette er nesten som en slags motorsag som kan trekke to mann oppover fjellsiden, forklarer anleggsleder Kjell Arne Wika i Implenia.

Må fly opp utstyr

Etter å ha rensket litt i fjellsiden fredag, måtte arbeidet igjen stoppes inntil videre. Årsaken er at et fjellparti må boltres fast.

– Dette er også med tanke på sikkerheten til fjellklatrerne. Et parti må boltres fast før de kan fortsette å renske under dette partiet. De kan ikke ha et usikkerhetsmoment over seg når de jobber, påpeker Lien i Statens Vegvesen.

Planen er at fjellklatrerne skal begynne å boltre fast fjellsiden lørdag.

– Vi er avhengig av å få flydd opp kompressor. Boltene skal borres inn i fjellet, forklarer Lien som håper på bra flyvær lørdag.

Usikkert

Selv om boltringen lørdag skulle gå etter planen, er det fremdeles vanskelig å si eksakt når veien kan åpnes igjen. Det er også usikkert hvor mye løsmasser og stein som må renskes bort fra fjellsiden.

Stengingen av fylkesvei 14 fører til at flere hundre beboere lengst sør i Roan kommune er veiløse. Båt med flere daglige avganger frakter beboerne fram og tilbake. Også Kråkøy slakteri får kjenne konsekvensene av veistengingen på kroppen. 55 ansatte er permittert og bedriften regner med å tape 300 000 kroner i omsetning daglig.

%d bloggere liker dette: