Bruktbåtkjøp: Få en vanntett kontrakt

Forbrukerrådet.no

powerboat-232614_1280Vår og sommer er høysesong for kjøp og salg av fritid- og landstedbåter. Å kjøpe en fritidsbåt er en kostbar drøm, og for noen uheldige ender den på havets bunn.

– Vi har hørt om folk som har opplevd å finne båten sin opp ned i vannet på grunn av et skjult hull i skroget. Heldigvis ordnet saken seg. Kjøper fikk hevet båten og pengene tilbake, sier direktør for forbrukerservice Ingeborg Flønes.

Signaturen binder

– En god kontrakt er viktig, særlig hvis du kjøper fra en privat selger. Da kan du nemlig ikke forvente at selger har like mye kunnskap om båten, som når du kjøper fra en profesjonell næringsdrivende, sier Flønes.

I saken om båten som sank hadde selger tatt med i avtalen at det ikke var problem med skroget:

– At kjøper kunne vise til at han var lovet et feilfritt skrog hjalp han i klagesaken. Husk å skrive ned alle opplysningene du får av selger i avtalen. Det hjelper lite å vise til et muntlig løfte hvis selger ikke husker det i etterkant, minner direktøren om.

På forbrukerrådet.no kan du laste ned gratis bruktbåtkontrakt.

Andre skjær i sjøen

Ved siden av en god kontrakt bør du også gjøre noen flere sjekk:

– Selv om du har en god kontrakt bør du undersøke båten grundig før du kjøper den. Det er viktig å se under ripa om du kan. Ta med en båtvant venn, eller ta den til et båtverksted, sier hun.

Sjekk om båten er pantsatt i Skipsregisteret-NOR, og i løsøreregisteret i Brønnøysund.

– For å få sjekket løsøreregisteret i Brønnøysund må du oppgi personnummeret til selger, slik at du må huske spørre selger om det, legger Flønes til.

Forbrukerrådet kan hjelpe deg

Får du likevel problemer med kjøpet kan Forbrukerrådet hjelpe deg. Vi kan megle i saken, etter at du har forsøkt å løse den på egen hånd. Etter det kan du gå til Forbrukertvistutvalget om det er nødvending.

– Vi løser 75 % av alle klagesaker, avslutter direktør for forbrukerservice Ingeborg Flønes.

Les mer om klagehjelp på forbrukerrådet.no

Huskeliste for båtkjøp

  • Undersøk båten godt – husk å ta en titt under ripa.
  • Bruk kontrakt
  • Sjekk med Skipsregisteret – NOR og Brønnøysundregisteret om det er pant i båten.
  • Forbrukerrådet kan hjelpe deg om noe går galt

 

%d bloggere liker dette: